eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Több megyére érvényes a legmagasabb fokú figyelmeztetését a hőség miatt - a nap hírei

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek a fővárosban és az auschwitz-birkenaui volt náci német haláltáborban is. Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van hiány.

A roma holokausztnak nemcsak áldozatai hanem hősei is voltak - mondta az emberi erőforrások minisztere az emléknapon. Balog Zoltán kiemelte: az auschwitzi koncentrációs táborban a romák 1944. május 16-án fellázadtak az őket fogva tartó SS-katonák ellen. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: felelősségük van azoknak, akik még találkozhattak túlélőkkel abban, hogy miként adják tovább ezeket a történeteket gyermekeiknek.

A túlélők részvételével emlékeztek az auschwitz-birkenaui volt náci német haláltábor területén a roma holokausztról. Az auschwitzi múzeum tájékoztatása szerint a ceremónián több százan vettek részt, a túlélőkön kívül jelen voltak a roma és a zsidó szervezetek, valamint a lengyel kormány és a parlament tagjai, képviseltették magukat az európai intézmények is.

Már 4 megyére adta ki a legmagasabb fokú figyelmeztetését a hőség miatt a meteorológiai szolgálat. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben harmadfokú, piros jelzés. A fővárosra és 11 megyére másodfokú, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet többnyire 26-29 Celsius-fok körül alakul. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár péntek éjfélig az egész országra harmadfokú hőségriadót rendelt el, a jelenlegi számítások szerint hétvégétől lassú enyhülés várható.

A szokásosnál mintegy 15 százalékkal több riasztást kapnak a mentők a rendkívüli meleg miatt - közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál elmondta: a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá a súlyos, krónikus alapbetegségű embereket veszélyezteti.

Hatósági eljárást indít a BKK és a T-Systems által üzemeltett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezeléssel kapcsolatban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A testület azt vizsgálja, hogy a két cég teljesítette-e az adatkezelésről szóló törvényben foglalt kötelezettségeket. Az eljárásban a hatóság adatvédelmi bírságot is kiszabhat jogellenes adatkezelés miatt, amelynek összege 20 millió forintig terjedhet.

A szeptemberben induló tanévben csaknem 50 településen készül el új tanuszoda, tornaterem, tanterem, illetve új iskola - jelentette be a sportállamtitkár. Szabó Tünde elmondta, hogy a beruházások kormányzati forrásból valósulnak meg. Az átadások a következő hónapokban lesznek, többnyire az új tanév elején, többfelé pedig jövő tavasszal.

A hónap végéig minden iskolába megérkeznek a tankönyvek, amelyek több mint 1 millió tanulónak lesznek ingyenesek - erősítette meg a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán arról számolt be, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból évfolyamonként szétválogatva küldik el a tankönyveket. Hozzátette: a köznevelési intézmények mintegy 12 millió tankönyvet rendeltek meg a 2017/2018-as tanévre.

Sztrájkfelhívást tett közzé a Magyar Állami Operaházban működő három szakszervezet, mivel nem sikerült megállapodniuk a kollektív szerződés újratárgyalásáról. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: az intézmény vezetése indoklás nélkül mondta fel a kollektív szerződést augusztus elsejétől. Hozzátette: a sztrájk addig tart, amíg az új szerződést alá nem írják a felek. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Inforádiónak küldött közleményében érthetetlennek nevezte a munkabeszüntetést. Közölte: folyamatosan tárgyal az intézmény egy új kollektív szerződésről.

Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van termékhiány, ezekből 300 termék tartósan hiánycikk - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója. Pozsgay Csilla hozzátette: a szervezet naprakész listát vezet, és megjelöli a helyettesítő terméket. Kijelentette: nincs olyan gyógyszer, amelynek ne lehetne alternatívája. Egyetlen beteg sem marad gyógyszer nélkül.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×