eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Durván bírságol a magyar hatóság - Ön is érintett lehet

Parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je óta indíthat eljárást a hatóság: az elmúlt hetekben több esetben rendeltek el kényszerkaszálást és bírságoltak is Baranya megyében.

Június 30-ig kellett a parlagfű-mentesítést a földhasználóknak és ingatlantulajdonosoknak elvégezniük, illetve a védekezést a vegetációs időszak végéig fenn is kell tartaniuk – a mulasztókkal szemben július 1-jétől indítható hatósági eljárás. Az ellenőrzések megyeszerte folyamatosak - írja a bama.hu.

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a felderítést végző hatóság, a járási hivatalok földhivatali osztálya külterületen a fertőzés- gyanús területeket hivatalból, továbbá lakossági bejelentések alapján vizsgálja. Parlagfű-fertőzöttség esetén jegyzőkönyvben rögzítik a látottakat, ezt feltöltik egy központi számítógépes rendszerbe, a Pécsi Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya pedig az adatok alapján eljárást indít az ingatlan tulajdonosa, földhasználója ellen. Ha az ingatlan kultúrnövénnyel fedett, akkor növényvédelmi bírságot szabnak ki, közérdekű védekezés elrendelése nélkül.

A határozatot a helyi önkormányzatnál kifüggesztéssel közlik, és ha az ügyfél önként nem hajtja végre a védekezést, a hatóság kényszerkaszálást rendel el, melyet az általa kiválasztott vállalkozó hajt végre. A kényszerkaszálás költsége a mulasztó ügyfelet terheli. A közérdekű védekezés mellett ez esetben is növényvédelmi bírságot szabnak ki – ennek összege 15 ezer és 5 millió forint között változhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×