eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Szigorítás jöhet az utazásoknál

Át kell gondolni az utazásszervezők ellenőrzési gyakorlatát - mondta a Magyar Időknek a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A szervezet marketing- és kommunikációs bizottságának tagja kiemelte, a Green Holidays csődje megmutatta, az érvényben lévő, egyébként szigorú szabályozás kijátszásával óriási károkat lehet okozni a tisztességesen működő irodáknak.

Kínos és vállalhatatlan a több mint ezer hivatalosan bejegyzett és legálisan működő utazási vállalkozás számára a csődbe ment Green Holidays utazási iroda története - fogalmazott a Magyar Időkben Bakó Balázs. Hozzátette, a szövetség elhatárolódik a csalással gyanúsított cégtől, azonban, mint mondta, a fogyasztói biztonság erősítése érdekében lépéseket kell tenni, hogy a törökországi utaztató esete egyedi maradhasson a magyar piacon.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége marketing- és kommunikációs bizottságának tagja hozzátette, nem segít a helyzeten az sem, hogy a média sokszor félretájékoztatja a közvéleményt, példaként említette és

cáfolta azt a hír, amely szerint a Green Holidays törökországi nyaralásait utazásközvetítőkön keresztül vásárló turisták egyáltalán nem számíthatnak kártérítésre.

"A vonatkozó kormányrendelet világosan kimondja, hogy ha valaki legálisan működő utazásszervező utazási csomagját értékesíti tovább mint szabályos utazásközvetítő vállalkozás, akkor baj esetén az ő ügyfeleire ugyanúgy vonatkozik a szervező utazási iroda kötelező vagyoni biztosítéka."

Bakó Balázs elmondta, az volt átverés, hogy sokakkal az Indulhatunk.hu utazásközvetítő portál az utazási csomagot szétbontva, két másik cég nevében íratott alá szerződést. Ezek a fogyasztók vélhetően

szándékos félrevezetés áldozatai lettek.

"A jogszabály ugyanis kifejezetten a legalább két különböző turisztikai szolgáltatást (például a szállást, a repülőjegyet és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat) egységesen tartalmazó utazási csomagok esetén biztosítja a kötelező kaució védelmét."

Amennyiben azonban a csomagot szétbontják – ahogy ebben az esetben történt: papíron külön értékesítették a repülőjegyet és a szállást –, a fogyasztó valóban nem követelheti a Green Holidaysen a pénzét, még ha úgy is tudta, hogy ezen utazásszervező által szervezett útra készül – fogalmazott. Bakó Balázs hozzátette, szerződések mögött a valóságban nem állt utazásszervező, ez a MUISZ számára már tavaly decemberben feltűnt, szabálytalannak tartották az Indulhatunk.hu által alkalmazott értékesítési módszereket.

"A portál gyakorlata mögött szándékos trükközés volt, hiszen a szabályok ismeretében tudhatták, hogy az utazási csomag szétbontva történő értékesítése csőd esetén már nem védi a fogyasztót."

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége marketing- és kommunikációs bizottságának tagja hangsúlyozta: a tisztességes piac szereplői úgy vélik, a jelenlegi szabályozás jó, megfelelő kereteket ad a legális működéshez, ezt az évről évre alig változó létszámú nyilvántartott utaztatószektor működése is alátámasztja.

"A jogkövető cégek számára élhető a hazai jogi környezet, azonban a Green-ügy rávilágított: a jelenleg is aktív hatósági ellenőrzés rendszerén szigorítani kell."

Hozzátette, az utazásszervező szakmára vonatkozó szabályozás csaknem olyan szigorú, mint például a pénzügyi szektorban. A vagyoni biztosíték mértékét az utaztató vállalkozások előző évi, tárgyévi és a következő évre tervezett árbevétele alapján állapítják meg; a vagyoni biztosíték mértéke a legnagyobb árbevétel 20 százaléka – ismertette Bakó Balázs.

A Green Holidays­szel kapcsolatba hozható Green Travel tavaly a több mint 1,5 milliárd forintos vagyoni kaucióra vonatkozó biztosítás megkötése előtt nem tett eleget a kötelezettségeinek, aminek következtében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal az utazásszervezőt törölte a nyilvántartásból - idézte fel a A Magyar Utazási Irodák Szövetsége marketing- és kommunikációs bizottságának tagja.

Bakó Balázs felhívta a figyelmet, hogy alaposan át kell olvasni az utazásszervező cég utazási szerződését, és szerződéskötés előtt tájékozódni kell az utazást kínáló vállalkozásról; erre leginkább az Mkeh.gov.hu internetes oldalon van lehetőség. Hozzátette, a szervezet a közösségi oldalakon, interneten jellemzően olcsó utakat kínáló hirdetések mögött álló jogosulatlan utazásszervezőket rendszeresen bejelenti a hatóságoknak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×