eur:
395.15
usd:
371.79
bux:
66246.5
2024. április 16. kedd Csongor

Összefog a Jobbik, az MSZP és az LMP?

A Jobbik, az MSZP és az LMP összefogását sürgetik értelmiségi körök Róna Péter közgazdász, az LMP programírójának vezetésével – értesült a Magyar Idők. A lehetséges együttműködésről meg is kezdődtek az informális egyeztetések, a lap információ szerint az alku legnehezebb részét az MSZP jelenti.

Vona Gábor már többször utalt arra, szívesen összefogna az LMP-vel. Még nem kristályosodott ki, milyen politikai összefogás jöhet létre de partnerként, sőt bizonyos ügyek mentén szövetségesként tekintenek egymásra - idézi a Magyar Idők a Jobbik elnökének decemberi szavait. Botka László februárban elsőként szintén az LMP-t kereste meg, hogy az együttműködésről egyeztessen. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a budapesti körzetek felét, Pest megyében bármelyik körzetet, és mivel – az akkori forgatókönyv szerint – az első két helyhez ragaszkodtak a szocialisták, a közös listán a harmadik helyet kínálta fel az ökopártnak. Arra hivatkozva, hogy önállóan indulnak a választáson, Szél Bernadett és Hadházy Ákos társelnökök ekkor nemet mondtak Botkának, aki ennek ellenére nem tett le az együttműködés lehetőségéről.

A Magyar Idők felidézi, hogy ahogy korábban megírták, a lehetséges szövetségi politika kérdésében két irányvonal alakult ki az MSZP-ben. Bár abban mindenki egyetért, hogy a legfontosabb az LMP-vel való együttműködés lenne, annak elutasító magatartása miatt Botka László tanácsadói stábja arra jutott, hogy helyi szinten inkább a Jobbikkal kellene együttműködni, mint a DK-val. Az MSZP vezetésének jelentős része azonban elfogadhatatlannak tartja a Jobbikkal való összefogást, és Gyurcsány Ferencéket tekinti természetes szövetségesnek. Ennek ellenére az MSZP és a Jobbik egyes képviselői már több informális tárgyalást folytattak egymással a stratégia összehangolásáról, illetve a legfontosabb politikai kérdésekről - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×