eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Orbán Viktor megfogalmazta egy erős állam ismérveit - hírösszefoglaló

Az elmúlt egy év legjelentősebb eseményének tartja a Visegrádi négyek megerősödését a miniszterelnök. Vizsgálatot rendelt el a főpolgármester a BKK online értékesítési rendszere körül kialakult helyzet tisztázására. Budapesten választotta meg vezető testületének tagjait a vizes sportok világszervezete. A nap hírösszefoglalója.

Az elmúlt egy év legjelentősebb eseményének tartja a Visegrádi négyek megerősödését a miniszterelnök. Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában több pontban fogalmazta meg egy erős állam ismérveit, ezek között említette a gazdasági növekedést, és a nemzeti tulajdonban lévő stratégiai ágazatokat. Kijelentette: egy erős ország esetében nem lehet beszélni demográfiai hanyatlásról. Orbán Viktor fontosnak nevezte a kulturális identitás megtartását, a jövő magyarságának egy közösségbe szervezését.

Bírálták a miniszterelnök tusnádfürdői kijelentéseit az ellenzéki pártok. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: Orbán Viktor célja szembeállítani Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is. Vona Gábor, a Jobbik elnöke úgy fogalmazott: a magyaroknak elegük van az állandó háborúskodásból, a hatalmi arroganciából, a korrupcióból. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesz kormányzása alatt nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt.

Vizsgálatot rendelt el a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ online értékesítési rendszerének bevezetésekor kialakult helyzet tisztázására. Dabóczy Kálmán, a közlekedési cég vezérigazgatója a szükséges információk átadására szólította fel a rendszert kifejlesztő és üzemeltető T-Systems vezetőjét. Kaszás Zoltán, a T-Systems vezérigazgatója jelezte: a vállalat együttműködik a vizsgálatban. Sajtóhírek szerint a BKK július 13-án elindított jegyértékesítési rendszere könnyen feltörhető volt. Csütörtök éjjel rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy 18 éves fiatalt, aki a valós árnál sokkal olcsóbban vásárolt bérletet, majd erre felhívta a közlekedési cég figyelmét, a T-Systems azonban feljelentette. Vélhetően az eset miatt pénteken számos támadás érte a BKK online rendszerét, amelyek miatt sokáig elérhetetlen volt az utastájékoztatási felület.

A Demokratikus Koalíció szerint a Budapesti Közlekedési Központnak a hibák kijavításáig le kellene állítania elektronikus jegy- és bérletvásárlási rendszerét. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője úgy vélte: a regisztrált ügyfelek adatai jelenleg nincsenek biztonságban. Az LMP a BKK vezérigazgatójának menesztését követeli a főpolgármestertől. Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi képviselője közölte: ha ez nem történik meg az augusztusi fővárosi közgyűlésig, akkor az LMP kezdeményezi Dabóczi Kálmán felmentését, emellett mérlegeli a feljelentést a BKK sebezhetőnek bizonyult értékesítési rendszere miatt.

A gyermekvédelmi szolgálat minőségének folyamatos javításán dolgozik a kormány – jelentette ki a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly az Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója megnyitóján hangsúlyozta: a kabinet arra törekszik, hogy valódi esélyt nyújtson az állami gondoskodásban élő gyermekeknek a teljes és boldog életre.

Budapesten választotta meg vezető testületének tagjait a vizes sportok világszervezete. A FINA-kongresszus döntése alapján újabb négy évig elnök marad a posztot nyolc éve betöltő uruguayi Julio C. Maglione. Kihívója, az Európai Úszó Szövetséget vezető olasz Paolo Barelli veszi át Gyárfás Tamástól az Európát képviselő FINA-alelnöki pozíciót. A magyar sportdiplomata továbbra is tagja marad a nemzetközi szervezet vezérkarának.

Lengyelországban jóváhagyta és aláírásra felterjesztett az államfőnek a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot a szenátus. Az ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványt korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. A jogszabály megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat.

Ivóvíz-ellátási nehézségekre lehet számítani a hónap végétől Rómában. A hónapok óta tartó rendkívüli hőség okozta szárazság miatt újabb vízkorlátozási intézkedéseket rendeltek el a hatóságok. Emiatt az olasz fővárosban több helyen naponta több órára szünetelhet az ivóvíz-ellátás. A korlátozás mintegy másfélmillió embert érinthet.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×