eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Újabb kedvezményeket kaphatnak a nyugdíjasok

A nyugdíjas-szövetkezetek megalakítása mellett további két területen könnyítene az idősek munkavállalásán mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal – tudta meg a Magyar Idők.

Az egyik terület a korkedvezmény, a rövidebb szolgálati idő miatt járó illetmény melletti munkavégzéssel kapcsolatos bérplafon eltörlése, a másik pedig a 65 év felettiek járulékkedvezménye.

Konszenzus alakult ki a munkaadói és a munkavállalói oldal között azzal kapcsolatban, hogy könnyíteni kellene azon ellátásban részesülők foglalkoztatási szabályain, akik nem szövetkezeti formában szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, Liga Szakszervezetek elnöke. 

A probléma egyrészt érinti a 65 év feletti, időskori nyugellátásban részesülőket, akikre – amennyiben munkát vállalnak – ugyanazok a járulékfizetési szabályok vonatkoznak rájuk, mint a fiatalabb munkavállalókra. A másik érintett csoportba a 65 évnél fiatalabb, de valamilyen okból vagy más korkedvezménnyel ellátásra jogosultak tartoznak. Ők, ha a nyugellátás mellett munkát vállalnak, évente a mindenkori minimálbérnek, tehát az idén 127 és fél ezer forintnak a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Amennyiben az adóköteles keresete meghaladná ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig bruttó 191 250 forintot, abban az esetben választania kell ellátás vagy munkaviszony között.

A Liga vezetője a Magyar Időknek elmondta, rengetegen jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer. A kockázatot ugyanis az okozza, ha az adott dolgozó átlépi az említett felső kereseti korlátot, és lemond az ellátásáról, hogy a munkabérét továbbra is megkapja, akkor adott esetben ellátatlan maradhat, például ha elveszíti állását az adott év szeptemberében, ellátásra akkor is csak a következő év januárjától jogosult.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Magyar Idők kérdésére megerősítette, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben szükség lenne a dolgozni vágyó idősebb korosztály munkájára is, ezért támogatják a Liga felvetését. Hozzátette: mindenkinek érdeke, hogy a szociális partnerek, valamint a kormány részletekbe menően megvizsgálja az idősek foglalkoztatásához kapcsolódó részletszabályokat.

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×