eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ritkán látott képek: új robottal is védenek minket a tűzszerészek

Ritkán látott képek: új robottal is védenek minket a tűzszerészek

Hogy a lakosság és a hazánkba látogató külföldiek biztonságát a nyári, nemzetközi rendezvényekkel teli időszakban és a mindennapok során is mind biztosabban garantálhassa, új eszközöket szerzett be a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata.

"Bővítettük eszköztárunkat, és felülvizsgáltuk a különböző biztonsági protokollokat is, új taktikai eljárásokat vezettünk be" – mondta Huszák András alezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának osztályvezetője.

"A külföldi társszolgálatokkal ápolt szoros kapcsolat alapján, az ő szakmai tapasztalataikat is felhasználva a kockázatok megelőzésére törekszünk. A 17. FINA-világbajnokság nagy tömegeket vonzó sportrendezvény, sok embert rövid idő alatt kell ellenőrizni és beengedni a versenyek több mint kéthetes időszaka alatt. Ehhez elengedhetetlen a tűzszerészek szakmai támogatása.

A feladatra való felkészülés során először elemző-értékelő munkát folytattunk, hogy lássuk: mi várható, minek van nagyobb valószínűsége.

Ezt követően a rendezvény zavartalan lebonyolítását segítő, hatósági engedéllyel rendelkező biztonsági szolgálattal és a többi rendőri szervvel együttműködve összehangoltuk az eljárási rendet, és magasabbra emeltük a biztonsági szintet. A rendezvényhez kapcsolódó kommunikáció tartalmazza, mik azok a tárgyak, amelyeket tűzszerészeti okokból nem lehet a versenyek helyszínére bevinni - mondta Huszák András.

Új detektorral a piszkos bombák ellen

Új mágneskapukat, csomagröntgeneket és a legújabb típusból robbanóanyag-detektorokat szereztek be.

A cél az esetleges robbantásos bűncselekmények mellett az úgynevezett CBRN típusú, azaz kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris kockázatok megelőzése is.

"A veszélyes anyag kimutatására alkalmas új detektorunk egy gyorsan dolgozó, kicsi, kompakt készülék. Az úgynevezett »piszkos bombák«, azaz olyan fegyverek felderítésére szolgál, amelyek hagyományos robbanószerrel működnek, de a robbanás révén különböző mérgező vagy radioaktív anyagokat szórnak szét. Az új mobil platform az egyik legjobb és legmegbízhatóbb eszköz az analizáláshoz, mintha csak egy mozgó labort vinnénk ki a helyszínre, melynek használatát a teljes állomány elsajátítja - mondta a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának osztályvezetője".

Tűzszerész- és szenzor-üzemmód

Az alezredes kifejtette: "Ezek a francia gyártmányú robotok többfunkciósak: egyrészt tűzszerész-üzemmódban bombák felderítésére és az elhagyott vagy gyanúsnak vélt csomagok megsemmisítésére, másrészt szenzor-üzemmódban vegyi és radiológiai érzékelői ­révén a CBRN anyagok felderítésére és azonosítására alkalmasak. A két üzemmódhoz ugyan­az az alapjármű szükséges, és minden kiegészítő rendelkezésre áll. Az új eszközök mellett még robbanóanyag-kereső kutyákat is alkalmazunk, hogy minél kisebb legyen annak az esélye, hogy valaki a közbiztonságra veszélyes eszközt be tudjon vinni, vagy valamilyen bűncselekményt tudjon elkövetni."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×