eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lézerfénnyel vakították el egy utasszállító pilótáját Budapest felett

Belelézereztek egy Budapest fölött haladó személyszállító gép pilótájának a szemébe emiatt a másodpilótának kellett átvennie a gép irányítását – tudta meg a Bors. A repülő épp Buda felett volt 1000-1500 méter magasan, kétszáz emberrel a fedélzetén.

A lap megkereste a  repülőtéri rendőrséget, ahol annyit elismertek: július 11-én az irányítótorony értesítette őket, hogy egy járatra lézerfénnyel világítottak. Azt azonban nem árulták el, hogy melyik gép volt az érintett, és hogy hányan utaztak rajta. Kiderült,

havonta három-négyszer érkezik hasonló bejelentés a hatósághoz.

Ha lézerrel a pilóta szemébe világítanak vele, a fény elvakítja, és zavaró utóképek maradnak a szemében. Ráadásul az ilyen elvakítások a repülés kritikus időszakaiban, leszálláskor és felszálláskor történnek. Hatalmas probléma, hogy lehetetlen meghatározni, honnan érkezik a lézer fénye, így kicsi az esélye, hogy a lézerező személyt felelősségre vonják. Pedig Magyarországon három év börtönnel sújtják a légi közlekedés veszélyeztetését. Halálos tömegszerencsétlenség okozása esetén 15 évre is rács mögé kerülhet az elkövető. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×