eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla
Egyre gyakoribb a természetbeni gyerektartás

Egyre gyakoribb a természetbeni gyerektartás

Terjed a természetbeni gyermektartás gyakorlata - mondta a Pesti Központ Kerületi Bíróság családjogi csoportvezetője az InfoRádióban. A témával bővebben a csütörtökön este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazin műsor foglalkozik.

A leggyakrabban gyermektartás-díj megállapításáért indulnak perek, ezekben a bíróságok a lehető legrövidebb idő alatt tűznek ki tárgyalást és próbálnak soron kívül eljárni – mondta el a Pesti Központ Kerületi Bíróság családjogi csoportvezetője.

„Sok család felbomlik, az egyik szülő a távozásával azt hiszi, ez így rendben van, de a másik

szülő, aki ottmarad egy-két-három vagy akár több kiskorú gyermekkel, nem tudja egyedül fedezni a gyermekek mindennapi ellátásával kapcsolatos költségeket.”

Kristófné Kontra Erzsébet elmondta, a gyermektartási díjat akár egy nagyobb értékű vagyontárggyal is lehet fedezni.

„Ha valaki kiköltözik egy közös tulajdonú lakásból, az árát hónapokra lebontva be lehet számítani két gyermek tartásának összegébe, abban az esetben, ha mindkét fél kéri. Azt is meg kell vizsgálni ilyenkor, hogy a tartásra kötelezett szülőnek van-e olyan jövedelme, ami a két gyermek tartását megfelelően fedezi, ha tehát valakinek kevés a jövedelme, ez a lehetőség szóba sem kerülhet.”

Elterjedt a közös szülői felügyeletben a természetben való tartás – jelezte a Pesti Központ Kerületi Bíróság családjogi csoportvezetője. Ilyenkor a felek megállapodnak, hogy a szülői felügyeleti jogokat továbbra is közösen kívánják gyakorolni – tette hozzá Kristófné Kontra Erzsébet.

„Ilyenkor gyakori a – például kéthetente – váltott elhelyezés.

Ezekben az esetben mindenki természetben gondoskodik a gyermek ellátásáról.

Ennek ellenére sok esetben születik olyan megállapodás, amelyben megállapítanak egy összeget, amelyet akkor kell megfizetni, ha valamelyik fél, például külföldi tanulmányút esetén, nem képes természetben gondoskodni a gyermek tartásáról.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×