eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szijjártó Péter: Ukrajnából jöhet munkaerő Magyarországra

Szijjártó Péter: Ukrajnából jöhet munkaerő Magyarországra

Elsősorban Ukrajnából érkezhet új munkaerő a magyarországi vállalatok igényeinek kielégítésére - jelezte az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, igen aktív soros elnökséget visz Magyarország a V4-ek együttműködésében. Szijjártó Péter szerint természetes, ha vannak különbségek az országok között.

Az alacsony munkanélküliség okozta helyzetet is kezelni kell - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

„Azt szokták mondani,

a munkanélküliség két esetben jelent kihívást: ha alacsony és ha magas.

Kétségtelenül sokkal jobb, ha alacsony, az egy jó kihívás, de kezelni kell. Hét éve Magyarországon még 12,5 százalék, ma 4,4, tehát gyakorlatilag harmadára csökkent. A közgazdászok azt mondják, hogy ez, a fluktuációt meg a regionális különbségeket figyelembe véve nagyon közel van a teljes foglalkoztatáshoz. Ma már a vállalatok sem azt kérdezik, milyen az infrastruktúra, az adórendszer, hanem, hogy lesz-e elég munkaerő. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a munkára rakódó adóterheket tovább csökkentsük – a szociális adót ezért csökkentettük idén 27-ről 22-re, jövőre pedig 20-ra, hogy a vállalatok úgy tudjanak versenyképesek lenni a jól képzett munkaerőért, azaz úgy tudjanak több fizetést adni, hogy a terheik ne növekedjenek.”

Szijjártó Péter nem lát kivetnivalót abban, hogy külföldről toborozzanak a cégek munkaerőt.

„Vannak olyan törekvések, hogy a környező országokból, elsősorban Ukrajnából jöhessen be munkaerő. A fennálló jogszabályoknak megfelelően ennek egyáltalán nem vagyunk ellene, hiszen jól látszik, hogy

a munkaerő-kínálatot bővíteni kell.

Ezt kétféleképpen lehet: a még mindig munkanélküliek munkaerő-piacra lépésének további ösztönzésével; ezért a közmunka szabályozását szigorítottuk, oktatással és a külföldről érkező munkavállalókkal. Ezt a hármat egyszerre kell csinálni ahhoz, hogy az a befektetési lendület fennmaradjon. Tavaly rekordot döntött a Magyarországra irányuló befektetések száma, 72 beruházást regisztráltunk 3,2 milliárd euróért, ami több mint ezermilliárd forint a befektetési ügynökségen keresztül, idén már most bőven túl vagyunk a tavalyi szám felén, ami azt mutatja, hogy ez is beruházási rekordév lehet. Ez pedig azzal a követelménnyel jár, hogy újabb és újabb munkaerőre van szükség.”

A miniszter szerint a cégeknek kell munkaerőt találni, ugyanakkor szerinte egyértelműen Ukrajnából érkezhet a legtöbb külföldi munkavállaló a következő időszakban.

Aktív az elnökség

A miniszter jelezte, hogy a britek uniós kilépés, a következő hétéves uniós keretköltségvetés, a migráció, a közép-európai országok gazdaságpolitikájának versenyelőnyei és a globális összefogás erősítése ügyében is közösen megjelenítendő álláspontot képviselhetnek meg a visegrádi országok. Megjegyezte, hogy az Oroszországhoz fűződő viszonyban más a megközelítés, a magyarok szolidárisak a lengyelekkel.

„Azok számára, akik a V4-es együttműködést hosszú évek óta temetik, azt tudom mondani, hogy akárhányszor kongatták meg a vészharangot, próbálták megbontani a visegrádi együttműködést,

a szövetség mindig erősebbé vált.”

Szijjártó Péter azt nem látja, hogy mikor lép fel az EU komolyabban az illegális migrációval szemben.

„A határok megvédésének képessége nélkül Európa továbbra is olyan védtelen marad, amely alapvetően veszélyezteti a kontinens jövőjét, a versenyképességét és főleg az itt élő emberek biztonságát.

Embercsempész-hálózatok szórakoznak Európában, az európai politika, készakarva vagy véletlenül – nem tudom, de mindegy is, erősíti ezeknek az üzleti modelljét.”

A miniszter szerint a törökök az unióval korrekt tárgyalópartnerek, az EU-nak pedig bölcsebbnek kell lennie, amikor a törököket bírálják.

„Ma Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik.

Ha az meginog, nem lenne olyan vezető, akivel meg lehetne állapodni, akkor nyilvánvalóan az a kérdés, hogy meddig tartja Törökország a megállapodást, gyorsan eldőlne. Akkor a déli határunkon megint kopogtatna több százezer illegális bevándorló, merthogy ott senki nem fogja megállítani őket, az biztos.”

Arról is beszélt, hogy a franciákkal a tisztelet alapján kell viszonyulni egymáshoz, az Egyesült Államokkal pedig vannak viták, de az új adminisztráció alatt nem érez nyomásgyakorlási kísérletet.

Kitért arra is, hogy Horvátország és Románia továbbra sem tud gázt szállítani Közép-Európába, a megfelelő beruházásokig tehát nem érkezhet amerikai cseppfolyósított gáz az országba Horvátországból.

„Amíg ezek a beruházások nem történnek meg, az csak nagyon távoli elméleti lehetőség, hogy a Közép-Európa gázellátásában megjelenhet az amerikai cseppfolyósított gáz. Bár megjelenne,

nekünk az az érdekünk, hogy diverzifikáljuk a forrásainkat.”

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a felsőoktatási törvény ügyében Marylanddel már aláírta a megállapodást, tárgyalnak Massachusetts és New York állam illetésekeivel is.

A külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy az új magyar nagykövet a hónap végén foglalja el washingtoni állomáshelyét Szijjártó Péter elmondta: Szabó László szerdán veszi át megbízólevelét, miután a washingtoni kormányzat jelezte, kész fogadni a diplomatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×