eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Váratlan ok törheti meg az ingatlanpiaci rohamot

Kormányzati beavatkozásra is szükség lehet az építőipari munkaerőhiány kezelésében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke szerint, vagyis az ukrán munkavállalók behozatala mellett átképzésekkel is orvosolni kellene a problémát. Kovács Attila a Magyar Időknek azt mondta: a piacon érzékelhető harmincszázalékos áremelkedés ütemezési nehézségekhez, az átadások csúszásához vezethet.

Az ágazatban 2016-ban megkezdődő fellendülés az idén is folytatódik, amit a beruházási érték és a hozamok, a kereslet, a bérbeadottsági mutatók és a bérleti díjak egyaránt mutatnak – mondta a Magyar Időknek Kovács Attila, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) nemrég megválasztott alelnöke, a Horizon Development Kft. ügyvezető partnere. Az alelnök kifejtette: a hazánkban is egyre jelentősebb nemzetgazdasági tényezőt jelentő ingatlanfejlesztési szektorban – a korábban megszokotthoz hasonlóan – az irodafejlesztés a legmeghatározóbb terület, amelyet nem sokkal lemaradva követnek a lakóingatlan-beruházások.

Noha a tavalyi adatok szinte elhanyagolható szállodafejlesztési tevékenységet mutattak, az IFK e területen is számottevő növekedési lehetőséget lát.

A teljes ingatlanfejlesztési ágazatot figyelembe véve idén az elmúlt évtized legkiemelkedőbb eredményét várjuk – emelte ki Kovács Attila.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvező piaci és növekedési kilátások megvalósulásának legnagyobb kockázata az építőipari kapacitáshiány.

A piacon már jelenleg is csaknem 30 százalékos építőipari áremelkedés érzékelhető, amely részben felelőssé tehető a több fejlesztésnél tapasztalható jelentős határidőkésésért, ütemezési nehézségekért – magyarázta.

Mivel a bérszínvonal továbbra is elmarad a nyugat-európai szinttől, az elvándorlás miatti munkaerőhiány is jelentős gondokat okoz a szektorban.

Ennek megoldása lehet a rejtett munkaerő bevonása átképzéssel, ami középtávon jelenthet gyógyírt, rövid távon pedig a munkaerőimport, például Ukrajnából, ideiglenes munkavállalási engedéllyel – fejtette ki Kovács Attila.

A szakember hangsúlyozta: az IFK kormányzati beavatkozást tart szükségesnek, hogy megállítsák a helyzet további romlását, megakadályozva ezzel a nagyberuházások ellehetetlenülését.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×