Példátlan szexbotrány a román ortodox egyháznál - lapszemle

Infostart
2017. július 17. 07:07
A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az erzsébetvárosi csendrendelet szigorítását követelik a kerületiek a bulinegyed miatt. Alaposan felpörgött a dohánypiac Magyarországon, és jó eséllyel megdől idén az éves forgalmi rekord - írja a Világgazdaság.

A Magyar Időkben arról olvashatnak, hogy az erzsébetvárosi csendrendelet szigorítását követelik a kerületiek a bulinegyed miatt. A hajnalig tartó ordítozásra, a részeg fiatalokra, az utánuk maradó mocsokra panaszkodnak a VII. kerület belső részein élők. Van olyan hétvége, amikor két éjszaka akár 150-200 ezer szórakozni vágyó is megfordul a kerületben – ahogy a lap fogalmaz – ellehetetlenítve az ott élők életét.

Magyarország tavaly óta felkerült a tíz legbékésebb európai ország közé, megelőzve Németországot, Belgiumot és Finnországot – közli a Portfolio az idei globális békeindexről szóló jelentésre hivatkozva. Hazán ennek ellenére több ponton negatív kontextusban kerül elő: főképp a sajtószabadság látványos visszaesésével és a széleskörű migránsellenességgel emelkedik ki a régión belül. A bolygó legbékésebb országa továbbra is Izland, míg a legkonfliktusosabb Szíria.

A Magyar Nemzet szerint példátlan szexbotrány dúl a román ortodox egyházban, miután egy bukaresti bulvárlap videót tett közzé arról, amint egy püspök szexuális kapcsolatot létesít egy teológussal. A püspököt várhatóan menesztik. Az ortodox egyház számára azért különösen kényes az ügy, mert a felekezet erőteljesen ellenzi a homoszexualitást és az azonos neműek házasságát.

Brutális béremelés jön a turizmusban – közli a Magyar Idők. A lap úgy tudja, hogy ősszel írhatják alá azt az ágazati kollektív szerződést, amelynek értelmében januártól az országosan kötelező 180 ezer forintos szakmunkás-bérminimumhoz képest több tízezer forinttal magasabb garantált alapjövedelemhez, akár több mint 240 ezer forinthoz juthatnak a szállodaiparban és a vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók. Ezzel orvosolnák a munkaerőhiányt a turizmusban.

A Portfolio az élelmiszerek áfacsökkentésének hatásait vette górcső alá, mivel az utóbbi évben jelentősen drágult a sertéshús és egyre többször hallani, hogy semmit sem ért az áfacsökkentés, mert nem tudta leszorítani az érintett termék árát. Elemzésében a portál azonban arra jut, hogy az intézkedés megjelent az árakban, ám mivel nem ez az egyetlen árbefolyásoló tényező, tisztán csak ott látható a hatása, ahol egyéb sokkok éppen elkerülték az adott gazdasági területet.

Alaposan felpörgött a dohánypiac Magyarországon, és jó eséllyel megdől idén az éves forgalmi rekord - írja a Világgazdaság a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. adataira hivatkozva. A dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma júniusban meghaladta az 56,5 milliárd forintot, ezzel az idei második negyedévben az értékesítés elérte a 160 milliárd forintot az első fél évé pedig megközelítette a 280 milliárdot. Mindezt a lap részint azzal magyarázza, hogy a január 1-jén életbe lépett jövedékiadó-emelés hatására emelkedett a dohányáruk kiskereskedelmi eladási ára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást