eur:
393.42
usd:
367.9
bux:
65933.27
2024. április 24. szerda György
Elindult a razzia, milliós bírsággal fenyegetnek mindenkit

Elindult a razzia, milliós bírsággal fenyegetnek mindenkit

Tavaly belterületen közel 20 millió, külterületen pedig több mint 116 millió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A razzia az idei évben is elindult.

Már javában tart az idei parlagfűszezon, amely nemcsak az allergiások életét nehezíti meg, hanem plusz kötelezettséget jelent az ingatlantulajdonosok számára is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal júliustól szabhat ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt. A hatályos rendelet szerint "minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani".

Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, közérdekű védekezést kell elrendelni. A mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Ha az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Sőt, a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is a vétkes félnek kell megfizetnie.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a Parlagfű Bejelentő Rendszerbe 2016-ban 941 bejelentés érkezett - tudta meg a Pénzcentrum. Belterületen összesen 221 491 négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel. Csaknem  400 határozatot hoztak, ami 19 485 960 forint összegű növényvédelmi bírságot jelent.

A legnagyobb kiszabott bírság a tavaly 3 millió forint volt.

Külterületen 2211 esetben 3373 hektáron összesen 116 488 761 forint  növényvédelmi bírságot szabtak ki. A legnagyobb 2 millió forint volt.

Az FM tájékoztatása szerint "a parlagfű pollenszámának visszaszorítása érdekében az előző évekhez hasonlóan végezzük és folytatjuk 2017-ben is a megkezdett munkát, amiben számítunk minden földtulajdonos és földhasználó felelősségteljes közreműködésére." 

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is tervezik a parlagfüves területek légi felderítését, mellyel a tapasztalatok alapján, rendkívül hatékonyan, rövid idő alatt nagyobb kiterjedésű parlagfüves területek beazonosítására nyílik lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Felszúrt a forint

Felszúrt a forint

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×