Váratlan fordulat: mégsem lesz ingyenes a kéményseprés

InfoRádió
2017. július 13. 10:40
Módosítaná a kéményseprésről szóló rendeletet a kormány: az eddigi ingyenes szolgáltatás akár tízezrekbe is kerülhet, ha a gázszerelőkhöz kerülne a kondenzációs kazánok elvezetésének ellenőrzése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Nemzet információi szerint módosítaná a kémények ellenőrzéséről szóló kormányrendeletet, hogy a jövőben a gázszerelők végezzék a lakossági kazánok 40 százalékát kitevő kondenzációs rendszerű eszközök ellenőrzését. Vagyis

a kétévenkénti kötelező vizsgálatot mostantól nem a kéményseprők végeznék.

A jövőben 20-30 ezer forintba is kerülhet az ellenőrzés.

Ez évi tízmilliárd forintos nagyságrendű piacot jelent, mert egyre több kazán lehetett érintett a jövőben, mivel tavaly július óta csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni - idézi a lap Vámos Csabát, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét. Parlamenti jóváhagyás sem szükséges, az iparági pletykák szerint akár heteken belül élesedő rendelet módosításához.

A rezsicsökkentés a kéményseprő piacot átrendezte 2013-as bevezetése óta: a 4000 forintról 2000 forintra leszállított ellenőrzési díj a piaci szereplőket kivéreztette, majd sokuk megszűnt, miután a kormány arról döntött, hogy az Országos Katasztrófa-védelem látja el az ellenőrzéseket, a lakossági fogyasztóknál teljesen ingyen.