Nagyon veszélyes fertőzés jelent meg a magyar határnál, nincs ellene oltás

InfoRádió
2017. július 12. 06:56
Megállíthatatlanul söpör végig Európán az afrikai sertéspestis.

A veszélyes vírus jelenlétét legutóbb Csehországban mutatták ki, Ukrajnában pedig szinte minden hétre jut egy újabb fertőzésről szóló hír. A betegség egyre közelebb kerül a magyar határhoz. A jelentős gazdasági kárral fenyegető járványt csak szerencsével és elővigyázatosságal lehet elkerülni, mert nincs ellene védőoltás.

Bár egyelőre sikerült elkerülni, hogy megjelenjen az országban az úgynevezett afrikai sertéspestis, a betegség egyre közelebb kerül hazánk határaihoz, a közép-európai országok sorra jelentik be az újabb fertőzéseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban jelentő- sen megnőtt az afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában.

Csehországban először június 26-án mutatták ki a vírust, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolták, hogy ebben a betegségben pusztultak el.

A fertőzéssel leginkább érintett terület hazánk környezetében minden bizonnyal Ukrajna. Keleti szomszédunk szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről, a hazánkhoz legközelebb eső területen, Kárpátalján a tavaly decemberi és 2017. május végi esetet követően egy újabb, Zárnya település közelében talált elhullott vaddisznó teteméből mutatták ki a vírust.

Az, hogy itthon még nem találtak fertőzött állatot, gyakorlatilag csak a szerencsének köszönhető.