eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Durva büntetés fenyegeti a BKV-n utazókat

Durva büntetés fenyegeti a BKV-n utazókat

Akár több százezer forintos büntetést is kaphat, aki az utolsó pillanatban ugrik fel a buszra, vagy a metróra, és eközben kárt tesz a BKV valamelyik járművében – írta a Pénzcentrum.

A közlekedési társaság Személyszállítási Üzletszabályzatának előírásai alapján a a biztonságos utazás érdekében

tilos az indításjelző megszólalása után fel- vagy leszállni, és az ajtók záródását akadályozni.

Tilos továbbá a járműveken, illetve a metróhálózat és a fogaskerekű utasforgalmi területein a BKV Zrt. tulajdonában, eszközeiben kárt tenni, bármilyen módon rongálni, az állomási, megállóhelyi bútorokat, eszközöket nem rendeltetésszerűen használni.

Az Üzletszabályzat szerint az utas felelős minden olyan kárért, amelyet az utasforgalmi létesítményekben, járműben, a jármű utasterében az utas magatartása vagy a magával vitt tárgy, csomag vagy élő állat a BKV Zrt.-nek okozott, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a BKV Zrt. vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet az utas nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el - válaszolta a lap megkeresésére a BKV Sajtóosztálya.

Mi felelünk azért a kárért is, amit a cégnek okozunk azzal, ha a járművei miattunk nem tudnak közlekedni. Abban az esetben, ha az üzletszabályzatban foglalt előírásokat, tilalmakat megszegjük, akkor a viteldíj megfizetéstől függetlenül kizárhatnak minket az utazásból (akár a BKV Zrt., akár a BKK Zrt. dolgozói), és a BKK Zrt. pótdíjazást kezdeményezhet velünk szemben.

Abban az estben pedig, ha utazás közben okozunk kárt, akkor a BKV Zrt. a polgári jog szabályai szerint kártérítési igénnyel léphet fel.

A kártérítés mértéke pedig mindig az okozott kár mértékéhez igazodik.

Amennyiben a károkozás bűncselekményt is megvalósít (pl. rongálás), akkor a károkozóval szemben büntetőeljárás is indítható.

Minden egyes - károkozással összefüggő - esetet egyedileg kell vizsgálni, és utána lehet meghatározni a szükséges lépéseket, illetve dönteni a kártérítés módjáról és nagyságáról - tette hozzá a BKV Sajtóosztálya.

Az indításjelző megszólalása utáni felszállásból adódó károkozás miatt az utóbbi 5 évben pert nem indított a BKV Zrt., és a BKK sem kötelezett kártérítésre utast ilyen ügyben.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×