Marad a gigadugó az M7-esen - így kerülheti el

InfoRádió
2017. július 10. 10:06
Nyáron lényegesen nagyobb az M7-es autópálya forgalma, mint az év többi részében. Ilyenkor, ha még baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény is történik, az hosszú időre torlódást okoz. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért hasznos tanácsokkal szolgál a közlekedőknek, hogyan kerülhetik el a dugókat.

Ha nincs rendkívüli esemény, akkor is a telített autópályán a sebesség 80-90 kilométer/órára csökkenhet le nyáron, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel az M7-esen - mutatott rá a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ha pedig baleset is történik, még inkább megnövekszik a menetidő.

A cég több javaslatot is megfogalmaz a dugók elkerülésére.

Egyrészt nem javasolják, hogy

Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között induljanak el az utazók, szombaton pedig 8 és 13 óra között nem érdemes útra kelni.

A nagyobb probléma - miként rámutatnak - a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza.

A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de

a 12-14 óra előtti indulás a legjobb,

ugyanis a tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a járműmozgás.

Fontos kiemelni azt is, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat.

Íme a Magyar Közút Zrt. hasznos tanácsai a közlekedőknek:

Utazás előtt:

  • Tervezze meg utazását! Nézze meg térképen, mely útvonalon juthat el leggyorsabban céljához! Ha lehet, tervezzen alternatív útvonalat! Például a Balatonhoz nem csak az M7-es autópályán lehet eljutni. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – gyorsabb kerülő úton, például az M1 autópálya-811-8-as számú főutak igénybevételével eljutni a Balaton egyes településeihez. De igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára (pl. Ráckeresztúr–Martonvásár vagy Dunaújváros–Székesfehérvár útvonalon).
  • Ha teheti, kerülje a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.
  • Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről a nap 24 órájában a Magyar Közút Útinform osztályánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon. Ennek figyelembevételével véglegesítse tervezett útvonalát!
  • Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.

Utazás alatt:

  • Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.
  • Figyelje az útirányjelző táblák jelzéseit! Ha rendelkezik is navigációs berendezéssel, ne csak annak utasításai alapján vezessen! Ha eltévesztette a lehajtót ne forduljon vissza az autópályán, ne tolasson, a következő csomópontban szabályosan „vissza tud fordulni” a másik pályára, hogy a másik irányból közelíthesse meg az úti célját!
  • Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleli, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót, hogy az Ön mögött érkezőket is figyelmeztesse!
  • Torlódásban segítse a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
  • A leállósávot akkor se vegye igénybe, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!
  • Huzamosabb várakozás után se forduljon meg, ne tolasson vissza autópályán az előző csomópont felé, csak ha erre rendőri utasítást, engedélyt kap!
  • A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.
  • A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni, és ebben segítséget kell nyújtani az esetleg magatehetetlen, sokkos állapotba került személyeknek is. A többi járművezető, ha már nincs szükség segítség nyújtásra, ne lassítson feleslegesen! A „bámészkodók” miatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.