eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A külügyminiszter szerint a V4 együttműködés sosem volt ennyire erős és hatékony, mint most - a nap hírei

Eddig mintegy 2 ezer kárigény érkezett a Green Holidays utasaitól a biztosítóhoz. Az LMP szerint a fontos fejlesztések helyett látványberuházásokra költ a kormány.

Az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének nevezte a visegrádi együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint az unió most olyan történelmi kihívások előtt áll, hogy az azokra adott válaszok alapvetően határozzák meg Magyarország és Közép-Európa jövőjét is. A tárcavezető a Kossuth Rádióban hozzátette: a magyar elnökség alatt is folytatódnak az úgynevezett V4+ formátumok. Elmondása szerint vannak országok, amelyek a visegrádi csoport tagjai vagy szorosan együttműködő partnerei szeretnének lenni, de a V4 tagjai nem terveznek bővítést.

Eddig mintegy 2 ezer kárigény érkezett a Green Holidays utasaitól a biztosítóhoz. A Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője egyelőre nem tudta megmondani mekkora az összes kárigény, illetve azt, hogy az 500 millió forintos vagyoni biztosíték elég lesz-e a kártalanításra. Gilyén Ágnes közölte: a kárigényeket július 31-éig lehet bejelenteni. A Green Holidays utazásszervező Kft. július 2-án jelentett fizetésképtelenséget.

Példaértékűnek és hatékony eszköznek tartja az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerét a területért felelős államtitkár. Tállai András elmondta: 2 és fél év alatt 65 ezer regisztrált vállalkozás mintegy 29 millió szállítmányának adatait elemezték a hivatal szakemberei, akik mintegy 10 ezer törvénysértést jegyzőkönyveztek. A jogszabályokat megszegő vállalkozások összesen 616 millió forint mulasztási bírsággal számolhatnak. Az államtitkár hozzátette: az ekáer a gazdaságfehérítés mellett az adóbeszedés hatékonyságát is növeli.

Jövőre tovább bővülnek a családi adókedvezmények - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: a két gyermekes családok éves szinten 420 ezer forint adókedvezményben részesülnek. Az intézkedés 390 ezer kétgyermekes családot érint. Az államtitkár szólt arról is, hogy 2 év alatt a háromszorosára emeli a fesztiváltámogatási keretet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca a fővárosi mellett a vidéki művészeti fesztiváléletet is erősítené.

Az LMP szerint a fontos fejlesztések helyett látványberuházásokra költ a kormány. Csárdi Antal, a párt fővárosi közgyűlési képviselője úgy vélte: ma csak azok fejlesztések kapnak zöld utat, amelyek kampánycélokat szolgálnak. Példaként a vizes VB-t említette, amelynek 25 milliárd forintra tervezett költségei már most 130 milliárd forint körül vannak, és senki nem tudja mi lesz a végső összeg.

A kísérő nélküli kiskorúak ellátásáról egyeztetett az Európa Tanács illetékes testülete Budapesten. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a szerdától itt tartózkodó bizottság nem talált olyan esetet, amely szerint Magyarországon kísérő nélküli kiskorút szexuálisan zaklattak vagy kizsákmányoltak volna.

Hamburgban csaknem 500 rendőr sebesült meg a G20-csúcs idején indított rendőri műveletben. A rendfenntartó erők vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tömeg oszlatására. A szombaton véget ért találkozó után a rendőrök 186 embert állítottak elő, 225-öt őrizetbe vettek, és 37 letartóztatási parancsot is kiadtak.

Kijevben a humanitárius segítségnyújtás folytatását ígérte az ukrán miniszterelnöknek az ENSZ főtitkára. António Guterres kijelentette: támogatja a válság rendezését, ugyanakkor a harcok beszüntetésére szólított fel. Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök új mechanizmusok bevezetését sürgette a problémák megoldására. Közben Kijevbe érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is, aki a kelet-ukrajnai béke segítésére szólította fel Moszkvát. Ukrán sajtóhírek szerint Kijevbe várják a NATO főtitkárát is.

Bejelentette a kormányerők győzelmét Moszulban az iraki miniszterelnök. Az iraki erők tavaly október 17-én indítottak támadást az ország második legnagyobb városának visszavételéért, amely 2014-ben került az Iszlám Állam kezére. A város ostroma alatt több ezer civil vesztette életét, és csaknem egymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására.

Isztambulban több százezren vettek részt egy ellenzéki nagygyűlésen. A rendezvény a Köztársasági Néppárt vezetőjének több mint háromhetes kampányának záróeseménye. A 68 éves politikus június 15-én gyalog indult el Ankarából a 425 kilométerrel távolabbi Isztambulba. A megmozdulással pártja egyik képviselőjének bebörtönzése ellen tiltakozik. A törvényhozót 25 évre ítélték, mert államtitkokat osztott meg egy ellenzéki napilappal.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×