eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az ellenzéki pártok újra beszállnak a népszavazási aláírásgyűjtésbe

Az ellenzéki pártok újra beszállnak a népszavazási aláírásgyűjtésbe

Felülbírálta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság elutasító döntését, Vágó Gábor és az őt segítő baloldali pártok megkezdhetik az aláírásgyűjtést egy olyan népszavazás kiírása érdekében, amely megakadályozná, hogy az állami cégvezetők többet keressenek a köztársasági elnöknél.

A Nemzeti Választási Bizottság első körben elutasította, majd Vágó Gábor fellebbezésére a Kúria átengedte a volt LMP-s képviselő azon népszavazási kérdését, hogy az állami tulajdonú vállalatok vezetőinek éves juttatása ne haladhatja meg a köztársasági elnök éves tiszteletdíját.

Vágó Gábor, a Magyar Korrupcióellenes Szövetség titkára, az LMP volt országgyűlési képviselője azzal indokolta a beadványát, hogy "a köztársasági elnök Magyarország első számú közjogi méltósága, és azok az állami vezetők, akik most ötmillió forintot visznek haza havonta, nem végzik rendesen a munkájukat, mert az állami szolgáltatásoknak színvonalon aluli a minőségük".

A volt képviselő elmondta, ha megjelenik a közlönyben a határozat, igényelheti az aláírásgyűjtő íveket a Nemzeti Választási Bizottságtól, aztán 

120 nap alatt kell 200 ezer aláírást gyűjtenie.

"Több ellenzéki párttal is konzultáltam már, és hamarosan elindul a gyűjtés több szervezettel együtt" - mondta Vágó Gábor, aki korábban egy másik, szintén átengedett népszavazási kérdése ügyében kezdett egyeztetni az ellenzéki pártokkal. Az a kérdés arra irányul, hogy a korrupciós jellegű bűncselekmények csak 12 év után évülhessenek el.

"Az MSZP jelezte együttműködési szándékát, a korrupciós bűncselekmények kérdésében az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt is segítene a gyűjtésben, de vélhetően többségük mindkét kérdésre gyűjtene aláírásokat" - mondta Vágó Gábor, és abban reménykedik, hogy ha mindenki tartja magát a határidőhöz, akkor még a 2018-as országgyűlési választások előtt kiírhatják a népszavazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×