Gyurcsányozás és kiabálás után patthelyzet Budapesten

Infostart
2017. július 5. 05:59
A korábbi kezdeményezés ellenére nem indított fegyelmi eljárást kedden a XV. kerület képviselő testülete a városrész polgármestere ellen, mert határozatképtelenség miatt félbeszakadt az ülés. A fideszes képviselők nem jelentek meg, az eljárást szintén kezdeményező szocialista képviselő pedig felszólalása után elhagyta az üléstermet.

Kedden döntött volna a XV. kerületi önkormányzat képviselőtestülete arról a kezdeményezésről, amely fegyelmi eljárást indított volna Hajdu László, a városrész DK-s polgármestere ellen. A képviselőtestület Fidesz-frakciója, valamint a jobbikos Bodó Miklós és a szocialista Móricz Eszter korábban egy óvodai és bölcsődei felújításokról szóló határozat megvétózása nyomán kezdeményezett fegyelmi eljárást a polgármester ellen.

„77 millió forinttal többet akart költeni a Fidesz erre a két óvoda és egy bölcsőde felújítására és a polgármester ezt a nyilvánvalóan túlárazott közbeszerzést nem írta alá és nem engedte, hogy a Fidesz ezt a pénzt ellopja a kerület gyermekeitől” - magyarázta Hajdu László vétóját párttársa, a DK-s Gy. Németh Erzsébet.

A DK néhány száz fős demonstrációt szervezett

a polgármester mellett a testületi ülésre, amelyen a fideszes képviselők meg sem jelentek, a szocialista Móricz Eszter pedig, akit pártja korábban felszólított, hogy vonja vissza a Fidesszel közös akcióját, felszólalásában visszautasított minden olyan feltételezést és a sajtóban megjelent közlést, amely szerint bármilyen háttéralkut vagy megállapodást kötött volna a kormánypártokkal. Mint az MTI tudósítása alapján mondta: tisztán látható, hogy igazából nem a polgármester személye a kérdés, hanem Lamperth Mónika kerületi jegyző, "Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere megkezdte a terep előkészítését" ahhoz, hogy "egykori főnöke", a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc Budapest 12. számú választókerületének jelöltje lehessen.

A politikus kijelentése kiabálást váltott ki a teremben, majd Móricz Eszter távozott az ülésről. Ennek nyomán Hajdu László bejelentette, hogy a képviselő a távozásával határozatképtelenné vált a testület.

Egy neve elhallgatását kérő fideszes képviselő megkeresésünkre azzal magyarázta, hogy frakciója nem jelent meg az ülésen, hogy a polgármester szimpátiademonstrációt hívott össze az ülésterembe, a polgármester érveit pedig, hogy a fideszes képviselők támogatták volna a korrupciót az óvoda- és bölcsőde-felújítási pályázattal, a politikus valótlanságnak nevezte.