eur:
395.39
usd:
372.04
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Újabb súlyos gondok a 3-as metró felújított kocsijainál

Újabb súlyos gondok a 3-as metró felújított kocsijainál

Elvileg megtalálták a meghibásodás okát a 3-as metró vonalán közlekedő felújított szerelvényekben, de bennfentesek szerint még további problémák jöhetnek, amelyek forrása az, hogy a felújítást végző orosz cég nem ad hozzáférést a szerelvények szoftveréhez a BKV szakembereinek.

Eddig 29 millió eurót, vagyis 9 milliárd forintot utalt át a BKV a 3-as metró felújított szerelvényeiért az orosz Metrovagonmasnak – közölte a Népszava megkeresésére a BKV. Ez öt szerelvény ára. A Budapestre szállított 10 szerelvény közül eddig hat szerezte meg az engedélyt. Ha teljesül a szerződés, az orosz gyártónak összesen 261 millió euró jár 222 felújított metrókocsiért.

A BKV szerint arról korai lenne nyilatkozni, hogy milyen feltételek esetén mondhatja fel a szerződést az orosz gyártóval, mert elsődlegesen a helyzet megoldásában elkötelezett.

A felújított metrókocsik folytatásos meghibásodását elvileg kiküszöbölték, Tarlós István főpolgármester jelentette be, hogy két optikai kábelt valahogy sikerült rosszul összedugni, ez okozta a metrókocsik ajtónyitási problémáit. A lapnak nyilatkozó forrás szerint azonban kizárt, hogy minden vonaton rosszul dugták össze a kábeleket, és hogy a különféle hibákat mind ez okozta volna.

A megoldást hátráltatja, hogy nincs korlátlan bizalom a felek között, az információáramlás akadozott a BKV és a gyártó között, az orosz konstruktőrök megérkezéséig. Még a számítógépről sem tudtak adatokat lekérni, mert

a szoftverkulcsot, vagyis a hozzáférést az oroszok nem adták át.

A kétoldali ajtónyitásról sem tudtak adatot leszedni a BKV-sok, csak az oroszok. A járművezetőknek készült kézikönyvet is sok kritika érte, a hiányos leírás miatt is előfordulhattak tévedések. 

A Metrovagonmas többhetes késésben van az eredeti ütemtervhez képest, a BKV eddig 1 milliárd forintos kötbért számlázott ki az orosz gyártónak. A HVG szerint ha a szerelvények a meghibásodás utáni harmadik napon sem tudnak szolgálatba állni, naponta és szerelvényenként 23 ezer euró fájdalomdíj jár a BKV-nak a közszolgáltatás kieséséért. Ez az összeg a jótállás alapján járó kártérítés és kötbér felett fizetendő.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×