eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma

Óriási pusztítás történt a Bükkben

Több mint százezer köbméter fa dőlt ki az áprilisi hóvihar miatt főként a Bükkben, kisebb részt Zemplénben. A kár minimum félmilliárd forint. A kárfelszámolással jó, ha 2018-ra végeznek – írta a Magyar Idők.

Az áprilisi hóvihar miatt legkevesebb félmilliárd forint kár keletkezett csak az állami tulajdonú erdőkben, a veszteségek kilencven százaléka a Bükk, tíz százaléka a Zempléni-hegységet érintette. Az összesítések szerint több mint százezer köbméter fa dőlt ki a hó és szél miatt, túlnyomó részt bükk-, de fenyő- és tölgyállományok is megsínylették a szélsőséges időjárást.

Április 19-én és 20-án kilencven centiméter hó esett a Bükkben, ami olyan károkat okozott, hogy csak újratelepítéssel lehet majd helyreállítani a növényzetet.

A legnagyobb pusztítást a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területe szenvedte el, ott minimum hatvanezer köbméter fa károsodott. Az Északerdő Zrt. honlapja szerint a május 20-ig összesített becsült kárérték mintegy ötszázmillió forint. Ebben az összegben a faanyag értékvesztése, az erdőfelújítás költsége, valamint az erdészeti és turisztikai létesítményekben esett károk is benne vannak.

Az áprilisi természeti csapás idején a havazás és a hóvihar elzárta a külvilágtól Répáshutát, Bükkszentkeresztet és Bánkutat is. A közutak felszabadítása a havazás és vihar után négy-öt napon belül befejeződött, addig helikopterrel szállították az élelmet és a gyógyszereket a lakosoknak, de a Bükkben levő erdészeti utakon május végéig elhúzódott a munka.

Azt követően kezdődhetett meg a kidőlt fatörzsek feldolgozása és szállítása, miután a szükséges hatósági engedélyeket megkapta az erdészet. Zay Adorján, az Északerdő Zrt. igazgatója biztosra vette, hogy a kárfelszámolással idén nem végez az erdőgazdaság, a munka áthúzódik 2018-ra is.

Különösen kritikus állapotba kerültek a turistautak a Bükkfennsík térségében, valamint az elzárt településekről kiinduló jelzett utak is járhatatlanná, vagy csak nagyon nehezen járhatóvá váltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×