eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ez lenne a megoldás a közösköltség-tartozások kérdésére

Ez lenne a megoldás a közösköltség-tartozások kérdésére

Eltérő ítéleteket hozott a bíróság arról, hogy társasházi lakások adásvételekor kit terhelnek az elmaradt közös költségek. A kérdést a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja vizsgálta, várhatóan a rendelet módosítását is kezdeményezni fogják.

Tömegesen indulnak bírósági perek közös költségek meg nem fizetése miatt. Ezeket az ügyeket a járásbíróságok és törvényszékek vizsgálják. A Kúriára még nem került ilyen ügy, ugyanis a perérték eddig hárommillió forint alatt volt – mondta a Kúria tanácselnöke. Harter Mária hozzátette: a társasházi jogvitákat egy joggyakorlat-elemző csoport vizsgálta, amelynek tagjai között nemcsak bírók, hanem ügyvédek, jegyzők és társasházkezelők is voltak.

A bírónő elmondta, a munkacsoport tagjai a 2014 és 2015 között jogerősen befejezett ügyeket vizsgálta meg. Ebből pedig az látszik, hogy

nem egységes a bírák álláspontja.

Volt olyan ítélet, amely az eladót és olyan is, amely a vevőt kötelezte az elmaradt közös költségek megfizetésére. Harter Mária szerint a vevőknek körültekintőbben kellene eljárniuk vásárláskor, de úgy látják, hogy

rendeletmódosításra is szükség van.

Az jelentene megoldást – tanácselnök szerint - ha az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés jogszabályi feltételéül szabnák a hátralékmentesség igazolását. Ha ezt nem sikerül elérniük, akkor jogegységi határozatot hoznak, amely minden bíróra nézve kötelező – tette hozzá.

„Megkérdeztük a jogalkotó, a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjét, hogy óhajtják-e a társasházi törvényt módosítani, beleírva, hogy az eladót vagy vevőt terhelje a hátralék. Azt mondták, záros határidőn belül nem tervezik. A Földművelésügyi Minisztériumot kértük, az ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendeletébe írják bele, hogy az energetikai tanúsítványhoz hasonlóan a bejegyzés egyik feltétele legyen egy igazolás arról, hogy nincs közösköltség-tartozás.

Lakásvásárláskor el kellene kérni a közös képviselőtől az alapító okiratot, a szervezeti működési szabályzatot.

Egy gondos vevő mindezt megteszi, ha nem, előfordulhat, hogy a szerződéskötés után, átjegyzéskor derül ki, van tartozás. Ilyenkor merül fel a kérdés, kit terhel: azt, akinek a tulajdonlása alatt felmerült vagy az új tulajdonost. Mivel ezek hárommillió forint alatti tételek, a Kúria nem foglalkozhat ezeknek a vagyonjogi pereknek a felülvizsgálatával.”

2014-es adatok szerint kétmillió 600 ezer ember lakik társasházban, abból körülbelül fele Budapesten és Pest megyében. A társasházban lakók száma azonban évről évre nőni fog a lakópark építések miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×