eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
CEU-ügy: hamarosan meglesz a megegyezés Gulyás szerint

CEU-ügy: hamarosan meglesz a megegyezés Gulyás szerint

A magyar-amerikai politikai kapcsolatok javításának céljával Washingtonba utazott Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke. A politikus az Egyesült Államok fővárosából nyilatkozva elmondta, hogy tárgyalásain a CEU-, és a civil-törvény is szóba került. Eközben a szocialista párt alelnöke, Ujhelyi István szintén Washingtonban tárgyalt.

Republikánus és demokrata képviselőkkel is találkozott Gulyás Gergely washingtoni útján az Egyesült Államok Kongresszusában – mondta az amerikai fővárosból, az InfoRádiónak adott telefoninterjúban a politikus, majd hozzátette: látogatásának célja a magyar-amerikai kapcsolatok politikai szálainak szorosabbá fűzése.

Akadozott a külügyi adminisztráció

Erre elmondása szerint azért van szükség, mert a parlamenti diplomácia is fontos eszköz az államok közötti kapcsolattartásban, különösen akkor, amikor a hivatalos külügyi adminisztráción, külügyminisztériumon és nagykövetségen keresztüli kapcsolat a korábbi fennakadások után a Trump-adminisztráció hivatalba lépését követően is még mindig akadozik. "Ilyen szempontból a törvényhozók közötti közvetlen kapcsolat lehetőséget ad arra, hogy Magyarországról egy világosabb kép éljen itt az Egyesült Államokban" - közölte Gulyás Gergely.

A civiltörvényről

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt parlamenti ülésszak több döntését, így a CEU- és a civiltörvényt is közvetlen amerikai bírálat érte, Gulyás Gergely elmondta: érintőlegesen ezek az intézkedések is szóba kerültek a partnerekkel, de szerinte a két ügyet el kell választani egymástól. A civiltörvény alapelve ugyanis először az államokban valósult meg – emelte ki a politikus, aki szerint van ugyan különbség a magyar és az amerikai törvény között, ám az elvet ott jobban megértik.

"A külföldi finanszírozásról egy államnak tudnia kell. Az amerikai törvény sok tekintetben más, ugyan, mint a magyar, de ugyanezt az elvet érvényesíti. Ott a civil szervezetek szűkebb körére vonatkozik, viszont valóban megbélyegez és korlátoz, míg a magyar jogszabály a civil szervezetek szélesebb körére vonatkozik, de semmilyen megbélyegző jellege nincsen. Egy neutrális tény rögzítését várja el, hogy ki mennyi külföldi támogatást kapott egy meghatározott összeg fölött".

CEU-törvény: megszülethet a megállapodás

A CEU-törvény ügyében Gulyás Gergely elmondta: Altusz Kristóf, miniszterelnöki megbízott New York állammal és Marylanddel is tárgyalt, jövő héten pedig Bostonba utazik, ahol jó esély van arra, hogy olyan megállapodás szülessen, ami garantálja az intézmény további működését.

Ujhelyi István putyinista ámokfutásról beszélt

Mindeközben Washingtonba látogatott Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő is, aki - brüsszeli irodájának közleménye alapján - arról biztosította az amerikai adminisztráció több vezetőjét, hogy az MSZP-s Botka László vezette "következő kormány" meg fogja erősíteni Magyarország nyugati, demokratikus elkötelezettségét.

A képviselő a találkozókon rámutatott, hogy "Orbán Viktor és a Fidesz illiberális, putyinista ámokfutása az elmúlt években mélypontra süllyesztette Magyarország transzatlanti kapcsolatait", de a Botka-kormány "vissza fogja állítani hazánk becsületét a szövetségeseink előtt" – fogalmaz a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×