Veszélyes lehet gyógyszerekkel külföldre utazni

InfoRádió
2017. június 27. 06:37
Akár komoly gondba is kerülhetnek az esetleges vámvizsgálatnál azok a betegek, akik nem kellő körültekintéssel járnak el, amikor külföldi utazásukra gyógyszereiket is magukkal kell vinniük - hívja fel a figyelmet a Magyar Idők.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) készített egy összeállítást arról, milyen igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy az utazók a krónikus betegségükre vagy az akut problémáikra szedett gyógyszereiket is kivihessék az országból - ismerteti az újság.

Felhívják a figyelmet többek között arra, hogy az intézet honlapján megtalálható az a formanyomtatvány, amelyet a háziorvossal kitöltetve megelőzhetők az esetleges kellemetlen szituációk a vámvizsgálatnál.

Az általános szabályok szerint az Európai Unió országaiba, Izlandra, Liechtensteinbe és Norvégiába utazók engedély nélkül maguknál tarthatják gyógyszereiket, ha azok nem minősülnek ká­bítószernek vagy pszichotróp szernek.

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy a fekete háromszöggel jelzett, fokozottan ellenőrzött szerekből csak az utazás időtartamával arányos mennyiség vihető ki az országból.

Egyes országok tilthatják a pszichotróp anyagok be- és kivitelét, így érdemes utazás előtt tájé­kozódni az adott állam konzulátusán - ajánlja a Magyar Idők.