Ezt tegyük, hogy a nyaralás ne fülgyulladással érjen véget

Infostart
2017. június 24. 15:26
A strandszezon kezdetével egyre több felnőtt és gyerek szenved hallójárat-gyulladás miatt. A betegség megelőzhető, de a kialakulására hajlamosíthat a túl kevés és a túl sok fülzsír – mondta a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa.

Mivel a külső hallójárat a környezeténél sötétebb, kicsit melegebb és könnyen nedvessé váló nyílás, ezért a különböző kórokozók előszeretettel telepednek meg benne. Sok szempontból ideális tenyészhely a kórokozók számára – mondta Noszek László.

A szakember szerint nagyon fontos, hogy a hallójáratot belülről borító bőrnek a sértetlenségét megőrizzük, mivel ott jóval vékonyabb és érzékenyebb a bőr.

„Akár egy vattás fültisztító pálcikával is fel tudjuk sérteni a bőrt, amit akkor talán nem is érzünk, ám ezzel sokkal könnyebben áthatolhatóvá tesszük a különböző kórokozók számára. Ezért nagyon fontos, hogy ne nyúljunk bele a hallójáratba” - hangsúlyozta a fül-orr-gégész szakorvos.

Ha ugyanis gyulladás keletkezik a fülben, a duzzanat miatt beszűkül a hallójárat, ami

nagyon komoly fájdalmat okozhat

– indokolta Noszek László.

Ráadásul a fejen jelentkező fájdalmak többnyire érzékenyebben érintenek bennünket – tette hozzá.

„A hallójáratban kialakuló fülzsírnak fontos védő szerepe van.

Ha valaki túlságosan gyakran tisztítja a hallójáratát, akkor azzal csökkenti a fül természetes védekezőképességét. Az sem túl jó viszont, ha nagyon sok a hallójáratban a fülzsír, mert ha az megduzzad, teljesen eltömíti a fülünket. Ez pedig arra ösztönöz, hogy piszkáljuk a fülünket, ennek következtében pedig begyulladhat” - hívta fel a figyelmet az osztályvezető-főorvos.

„Ezért a legfontosabb, hogy

túl gyakran ne nyúljunk a fülünkbe.

Másrészt ha van módunk rá, mielőtt strandolni, nyaralni megyünk, érdemes szakorvosnak megmutatni a fülünket – különösen akkor, ha már többször alakult ki hallójárat-gyulladásunk nyaralás után” - tanácsolta a szakember.

Ha viszont ilyesmi nem szokott kialakulni, akkor egyébként nincs okunk aggódni – tette hozzá.

A budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa elmondta, hogy vannak olyan fülcseppek – parafinolaj, sós vizes spray – amelyek szintén segíthetnek a fülgyulladás megelőzésében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezt tegyük, hogy a nyaralás ne hallójárat-gyulladással érjen véget
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bővebben a fülgyulladás megelőzéséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást