eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Persányi Miklós: kitiltják az autókat és a buszokat a Városligetből

Persányi Miklós: kitiltják az autókat és a buszokat a Városligetből

A Városliget átépítése és felújítása után több zöldfelület lesz a parkban, mint előtte – állítja a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa. Persányi Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy nem lesznek szélesen leaszfaltozott utak autóparkolókkal, és csak olyan járműveket engednek be, amelyek az ott lévő intézményeket szolgálják ki.

„Nagyobb lesz, mint most” - ezt válaszolta Persányi Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, hogy kisebb vagy nagyobb lesz a zöldfelület a Városligetben, mire végeznek a munkával.

„A növekedés legfőbb forrása az, hogy a leburkolt területek mértéke jelentősen csökken”

- indokolta a miniszteri biztos.

Nem lesznek szélesen leaszfaltozott utak autóparkolókkal, és csak olyan járműveket engednek be, amelyek az ott lévő intézményeket szolgálják ki – tette hozzá Persányi Miklós.

„A tömegközlekedésben a Ligetbe kizárólag a 70-es troli beengedését tartjuk lehetségesnek, de azt is a sokkal keskenyebbre vett Zichy Mihály sétányon. Mint ahogy

azt sem szeretnénk, hogy a turistabuszok a Ligetben keringjenek,

hanem egy sokkal rövidebb útvonalon, a Hősök tere, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum mögött haladva térjenek majd vissza a Dózsa György útra” - ismertette a miniszteri biztos.

Persányi Miklós azt is elmondta, hogy a Kós Károly sétánynál is lesznek új zöldfelületeket, illetve megnövelik a Városligeti-tavat, és ha lehet, akkor visszaépítik rá a régi gyaloghidat.

Persányi Miklós: kitiltják az autókat és a buszokat a Városligetből

„A részletek már a jövő év elejére elkészülnek.

A Hermina úti kis zónában is, az Ajtósi Dürer sornál, a Vakok Kertje közelében is van olyan rész, amelyet készre lehet hozni erre az időre. És nyilván ahogy elkészül a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója – amit nagyjából ennek az évnek a végére ígérnek –, a múzeum környékét is rendbe lehet hozni. Szeretném, hogy ez egészen a tóig húzódjon el, sőt, ha lehet, akkor még a tavon régen volt gyaloghidat is rekonstruáljuk” - sorolta a terveket Persányi Miklós.

Az új, műemléki pavilonok pedig már elkészültek, és körülöttük sikeresen átültetett fák láthatók – közölte a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa.

Új állatorvosi rendelője van az állatkertnek

Átadták a Fővárosi Állatkert új kiszolgáló zónáját. A korábbi gazdasági udvar a Széchenyi Fürdő uszoda részével szemben, a Fővárosi Nagycirkusz mögött volt, ám ez túl értékes helyszín ezekhez a funkciókhoz, így a jövőben a közönség számára is meg kívánják nyitni a területet – mondta el Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója.

„Már megtaláltuk a nevet is a kisgyerekes családoknak szóló állatos élményparknak:

ez a Holnemvolt Vár lesz

– gondolva arra a már megszeretett Holnemvolt Parkra, ami a Vidámpark területén volt. A Holnemvolt Várban a legnépszerűbb magyar animációs filmeknek az állathősei laknak, ahol egy Csukás István által írott szöveg alapján lehet hétpróbát teljesíteni – nyilván korosztály szerinti bonyolultsággal”- közölte az állatkert főigazgatója. A Holnemvolt Várat év végén nyitja meg az állatkert.

Persányi Miklós kitért arra is, hogy a régi gazdasági udvar funkcióit – műhelyeket, öltözőket, a könyvtárat, valamint a takarmányozáshoz szükséges fagyasztó- és hűtőkamrákat – a korábbi Vidámpark legeldugottabb zugába költöztették.

„Emellett a zóna mellett tudtuk berendezni az állatkert irányítási központját – a szerverközpontot, különböző irodákat –, illetve 

a legfontosabbat, az új állatorvosi rendelőt,

amelyben nemcsak az állatkert mintegy nyolcezer állatát tudják megfelelő állatorvosi szolgáltatásokkal innen biztosítani, hanem azt az évente körülbelül kétezer mentett állatot is, akit a lakosság hoz be” - közölte Persányi Miklós.

Míg az állatkert területe 2014-ben 10,8 hektár volt, mára nagyrészt a Vidámpark bezárása nyomán csaknem 19 hektáros.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×