Mától más a kenyér - vagy nem

InfoRádió / MTI
2017. június 23. 08:42
Péntektől megváltozik a kenyerek összetétele, a rozskenyérnek például minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye emlékeztet, hogy a kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében péntektől lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás, amely 15 féle kenyér összetételét szabályozza.

Az új, a módosított előírások alapján készült kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételűek lesznek. Így módosítani kell például a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér összetételét is. A sütőipari termékekre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt) is, ezek ugyanis fontos részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

A hathónapos átállási idő lejártával csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, amelyek június 22-én készültek vagy kerültek forgalomba - hívta fel a figyelmet az FM.

Markánsabb íz

Íz - és minőségjavulást is hozhat a kenyereknél az összetevők szigorúbb szabályozása - mondta az InfoRádióban a Magyar Pékszövetség alelnöke. Lakatos Péter hozzátette, vannak olyan sütőipari termékek, amelyek eddig nem voltak szabályozva, ilyen a teljes kiőrlésű, a burgonyás, korpás, tönkölybúza és a kukoricás kenyér összetétele.

"Megszűnik a házi kenyér elnevezés, a kézműves kenyér azonban maradt. A vásárlónak lehetősége van a termékről információt kérni. Aki korábban betartotta a szabályokat, nem lesz változás, azoknál, akik azonban nem, javulni fog a termék minősége."

Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere szerint a jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze más, markánsabb lesz.

Áremelés: nem téma

Az élelmiszerkönyv hatályba lépett új rendelkezései miatt várhatóan nem emelkedik a kenyér ára - mondta az InfoRádiónak Magyar Pékszövetség elnöke. Septe József elmondta, ezt a törvényt hat hónapja vezették be, most a türelmi ideje jár le.

"Minden olyan pékség, sütőipari cég, amelyik valamit ad magára és figyel a vásárlói igényekre és fontosnak tartja, hogy minőségi termékeket gyártson, fél éve bevezette ezeket a változásokat. Ha akkor nem került szóba

az árváltozás, most, a türelmi idő lejártával sem téma."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árváltozás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Minőségjavulás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást