eur:
394.2
usd:
369.67
bux:
65555.93
2024. április 23. kedd Béla

Kocsmai hasonlattal reagált a kiakadó ellenzék a plakáttörvényre

A településkép-védelmi törvény feles többséget igénylő módosításával szigorította a politikai plakátok kihelyezését az Országgyűlés kormánypárti többsége. Az ellenzék szerint a módosítás alaptörvény-ellenes.

A településkép-védelmi törvény pusztán feles többséget igénylő átírásával fogadta el a kormánytöbbség a Jobbik plakátkampánya ellenében benyújtott, első szavazásán kétharmados támogatottság hiányában elbukott plakáttörvényt, amelynek egyszerű többséggel elfogadott rendelkezéseit nemrég értelmezhetetlenségre hivatkozva dobta vissza a Háznak az államfő.

Az egyik ellenzéki párt által sem támogatott új szabályozás értelmében a pártok és az általuk, valamint a költségvetésből közvetlenül jelentős összegben támogatott szervezetek csak listaáron hirdethetnek az óriásplakátokon, kedvezményeket pedig csak közbeszerzéssel kaphatnak. A plakátokat hatóság ellenőrzi, a törvényt megszegő pártokat pedig plakátonként 150 ezer forintos pénzbírsággal sújthatják.

A szavazás után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, hogy legmegdöbbentőbb és leaggasztóbb jelenségnek a vitában azt tartották, ahogyan Simicska Lajos - korábban Fidesz-közeli üzletember - a Jobbikot felvásárolta.

„A mostani szavazásnál az derült ki, hogy az ellenzék nem hajlandó a pártok fekete finanszírozását felszámolni, sem az MSZP, sem az LMP, sem a Jobbik, sem a DK.

Mindenki a korrupció pártján áll”

- fejtette ki.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a vitában aljas húzásnak nevezte, hogy a korábbi ötpárti egyeztetés nyomán küldött szakmai javaslatukat - amelytől Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének közbelépésére álltak el a szocialisták -, a kormánypártok módosító javaslatként értelmezték és szavazott is róla a Ház, a Fidesz támogatta, a szocialisták pedig elutasították.

A helyzetet a szintén szocialista Bárándy Gergely azt mondta:

olyan ez, mintha a kocsmában rendelne valaki egy sört és azt más számlájához íratná.

„Ott ennek gyors következménye van. Valószínűleg itt a parlamentben ennél kevesebb következménye lesz” - tette hozzá.

Volner János a Jobbik részéről a szavazás után bejelentette, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, mert meglátásuk szerint a településkép-védelmi módosítás sérti az alaptörvényt, hogy elhallgattathassa a Jobbik plakátkampányát.

„Ez a kérdés a pártok finanszírozásáról, gazdálkodásukról szól, márpedig ebben az esetben alaptörvényi rendelkezések szerint csak kétharmados parlamenti felhatalmazással lehet eljárni” - emelte ki.

Az LMP-s Szél Bernadett is ezer sebből vérzőnek és alaptörvény-ellenesnek tartotta a módosítást.

A szabályozás értelmében a korábban megkötött szerződések szerint július 15-ig helyezhetők ki a plakátok.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×