eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Öt jegy kell a vonatra, mégsem férnek fel rá

Öt jegy kell a vonatra, mégsem férnek fel rá

Június 17-től két hónapon át megnövelt kerékpár-szállítási kapacitással készült a MÁV a belföldi nyaralóközpontok irányába, de a bringásoknak érdemes megtervezni az utazásukat, mert csúcsidőben előfordul, hogy nem férnek fel a járatokra a kerékpárral érkezők.

Kétféle jegytípus létezik a biciklisek számára: a sima kerékpárjegy a távolságtól függ, a kerékpárhelyjegyet pedig emellé lehet venni, ez 300 forintba kerül. A kettő birtokában biztos fel lehet férni a vonatra, de ehhez – értelemszerűen – tudni kell azt is, hogy melyik járattal megy az utas.

A MÁV a nyári időszakra jelentősen megnövelte a kapacitást, és a tarifarendszert is ehhez alakította át – tájékoztatta az InfoRádiót a társaság szóvivője. Lőcsei Virág szerint egyes balatoni vonalakon plusz kocsikat állítottak be, amelyeken

akár 48 kerékpárt is lehet szállítani.

„Ilyen az északi parton közlekedő tekergő vonat, amely hétvégén gyakrabban közlekedik. A déli partra Budapestről két óránként indul sebes vonat, amelyen 28 kerékpár szállítható” - közölte.

Szombaton és vasárnap a Balaton felé a reggeli és a délelőtti órákban, Budapest felé délután és este közlekedő siófoki FLIRT és keszthelyi FLIRT motorvonatokra 12 darab kerékpár fér fel. Az utazáshoz menetjegyre, gyorsvonati pótjegyre, kerékpárjegyre, Balaton túrajegyre és kerékpár helyjegyre van szükség. A Kaposvárról Fonyódon át Szombathelyre közlekedő vonaton 16 darab, a Pécsről Kaposváron és Fonyódon át Siófokra, illetve Tapolcára közlekedő sebesvonaton 8-8 darab kerékpár szállítható.

Lőcsei Virág a kellemetlenségek elkerülése érdekében az utazás megtervezésére hívta fel a figyelmet, és a menetrendben szereplő jelölésekre.

  • a sima kerékpárjel azt jelenti, hogy 15-nél kevesebb kerékpár szállítható a vonaton. Ezeken a vonatokon vezették be a kerékpárhelyjegyet
  • keretes kerékpárjel: nagy befogadóképességű kocsik
  • ha nincs jel, a vonat elején és végén 2-2 bicikli szállítható
  • kerékpár körben át van húzva: ezekre nem tudnak felengedni, mert túlzsúfoltak

A Balatonon kívül korlátozottabb kapacitással de lehet biciklit szállítani vonaton a Tisza-tó, a Fertő-tó, Bakony, Eger és a Bükk, a Kiskunság irányába, valamint Szeged, Debrecen és Nyíregyháza felé.

Nem férnek fel a vonatra

Sok esetben érvényes jeggyel sem tudnak felszállni a biciklisek a vonatra - mondta az InfoRádiónak a Balatoni Kör Sportegyesület elnöke. Egy-egy rendezvényre akár ezernél is többen jönnek vonattal, és előfordul, hogy nem tudtak kerékpárral felszállni. Koósz Zoltán szerint az a gond, hogy

soha nem lehet tudni, éppen mikor hány kerekes akar utazni.

Balaton vagy Velencei-tó mellett gyakran előfordul, hogy nem jut hely a regisztrált kerékpárosoknak.

"Az sem elég, ha valaki regisztrál, mert

nincs a jegyen, hogy melyik járatra szól.

Ha csak egy adott járatra szállhatna fel a jeggyel, akkor ez megoldaná a problémát, hogy ne érkezési sorrendben jussanak fel a kerékpárosok a vonatra" - mondta a Balaton Kör Sportegyesület elnöke. Szerinte ez viszont megoldhatatlan, mert akkor a felszálláskor a kalauzoknak már ellenőriznie kellene minden állomáson, hogy van-e regisztrált jegye a kerékpárosnak az adott vonatra, és előre tudnia kell, hogy mennyi szabad hely marad a járat többi állomásán. 

Ezért a saját kerékpáros rendezvényeik előtt egyeztetnek a MÁV Starttal , és megerősített kerékpár-szállítási lehetőséget biztosítanak egyes járatokon, és ezt jelzik előre a résztvevőknek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×