eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Erősíti a katonai együttműködést az EU – a nap hírei

A katonai együttműködés megerősítésétől állapodtak meg az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben. Továbbra sincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztása ügyében – jelentette ki a magyar kormányfő. Komoly felelősségnek tartja a visegrádi négyek érdekképviseletét a magyar elnökség alatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A katonai együttműködés megerősítéséről állapodtak meg az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a kétnapos csúcstalálkozó első napja után arról számolt be: az Európát fenyegető biztonsági kihívások miatt elkerülhetetlen egy közös európai védelmi alap létrehozása, ennek tervét a brüsszeli testület még júniusban előterjeszti. Angela Merkel német kancellár szerint fontosabb az Európai Unió huszonhét bennmaradó tagállamának közös jövője az Egyesült Királysággal folytatott kiválási tárgyalásoknál, ennek kell a figyelem középpontjában állnia.

Meghosszabbította az Oroszország ellen hozott gazdasági szankcióit 6 hónappal az Európai Unió. Az uniós vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójukon hoztak erről döntést. A határozat július végén lép hatályba, és januárig hosszabbítja meg a szankciókat.

Továbbra sincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztása ügyében - jelentette ki a magyar kormányfő. Orbán Viktor a brüsszeli uniós csúcson közölte: az európai vezetőknek inkább a közös határok védelméről kellene tárgyalniuk, és egy olyan stratégiáról, amely megakadályozza, hogy olyanok jöjjenek Európába, akiket a unió nem szeretne itt látni.

Komoly felelősségnek tartja Magyarország számára a visegrádi négyek megfelelő érdekképviseletét a soros elnökség idején a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón arról beszélt: a V4 elnökség átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. A tárcavezető közölte: a magyar kormány visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését. A miniszter beszélt arról is, hogy pénteken New York államban tárgyal a CEU ügyéről a magyar kormány képviseletében Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott. Lázár János kiemelte még, hogy a következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit.

Közép-Európának fontos szerepet kell vállalnia Európa biztonságának és versenyképességének helyreállításában - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Közép-európai Kezdeményezés országainak minszki miniszteri találkozóján beszélt erről. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: a kontinens biztonsága érdekében fel kell gyorsítani Szerbia és Montenegró integrációs folyamatát.

Szülői és egészségügyi szakmai szervezetek kérésére kezdődött társadalmi egyeztetés a szülés utáni kórházban tartózkodás lerövidítéséről - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence a Magyar Nemzet értesülésére reagálva arról beszélt: nincs kapacitáshiány. A javaslat szerint a nők saját kérésükre, kizárólag komplikációmentes szülés és az orvos jóváhagyása esetén már 24 óra után újszülöttjükkel együtt elhagyhatnák a kórházat.

A bölcsődei rendszer fejlesztésével a kormány valódi választási lehetőséget kíván biztosítani a kisgyermekes szülőknek - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: az anyák eldönthetik, hogy gyermekük mellett otthon maradnak vagy munkát is vállalnak, és a kabinet szándéka szerint egyik választás sem járna anyagi vagy bármilyen hátránnyal.

A hőség idején hűtött védőitalt és rendszeres pihenőidőt kell biztosítaniuk a fokozott hőterhelésnek kitett dolgozók számára a munkáltatóknak - hangsúlyozta a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár. Simon Attila István az InfoRádióban közölte: az ellenőrök ebben az időszakban fokozottan figyelik, hogy a munkáltatók betartják-e a rendelkezéseket.

Átadták a Fővárosi Állat - és Növénykert új kiszolgáló zónáját - mondta az intézmény vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Persányi Miklós azt közölte: a létesítményben állatorvosi állomás, egy központi takarmánykonyha, valamint műhelyek és öltözők kaptak helyet. A biztos beszélt arról is, hogy több zöldfelület lesz a jelenleginél a Városligetben az átépítés és felújítás után.

Romániában egymás után vonják vissza lemondásaikat a leváltott kabinet miniszterei. Eddig 14 tárcavezető jelezte, hogy meggondolta magát, és mégsem kéri felmentését. A miniszterek még a múlt héten mondtak le, miután a szociálliberális koalíció megvonta bizalmát Sorin Grindeanu kormányfőtől.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×