eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Veszélyben a gyerekek: a légvárak csaknem felénél találtak hibát

Veszélyben a gyerekek: a légvárak csaknem felénél találtak hibát

Az ellenőrzött légvárak majdnem fele nem felelt meg az előírásoknak. Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: tovább folytatják a légvárak ellenőrzését, miután a hétvégén két kislány megsérült, mert az erős szél felkapta a légvárat egy olaszfalui rendezvényen.

A 2017-ben a fogyasztóvédelmi vizsgálati program része az utazó és állandó vidámparkok ellenőrzése, a kiemelt országos akció április 3. és május 31. között zajlott - tudta meg az InfoRádió Keszthelyi Nikolettától, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

A hét végi baleset után, amikor felkapott, majd a levegőben kétszer megforgatott egy felfújható ugrálóvárat az erős szél az olaszfalui gyermeknapon, és két kislány megsérült, folytatják az ellenőrzéseket, noha a hivatalos vizsgálat lezárult.

Már csak azért is vizsgálódnak, mert a két hónapos akció alatt csaknem négyszáz mutatványos berendezést ellenőriztek, és ezek közül abban a veszélyességi kategóriában, amelybe a légvárak is tartoznak,

45 százaléknál találtak valamilyen hiányosságot. 

Keszthelyi Nikoletta elmondta: ilyenkor azt ellenőrzik, hogy rendelkezik-e megfelelőségi tanúsítvánnyal az eszköz, az üzemeltetési naplót megfelelően vezetik-e, és van-e megfelelő adattábla. A tanúsítvány mutatja, hogy megtörtént-e a berendezés műszaki vizsgálata. Légvárak esetében ezt csak háromévente kell elvégezni, mert

elvileg ez a legkevésbé kockázatos mutatványos berendezés.

A naplóra azért van szükség, mert ott tüntetik fel az üzemórák számát, az esetleges hibákat és az elhárításukat is. Az adattábla pedig azért fontos, mert azon látják a szórakozni vágyók, hogy mekkora az eszköz terhelhetősége, hány személy veheti igénybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×