Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyben a csecsemők, hiánycikk a létfontosságú védőoltás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte hiánycikk a patikákban kapható meningococcus B elleni védőoltás - értesült az InfoRádió. Információnkat megerősítette Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is, aki elmondta, hogy a megnövekedett vásárlói igényeknek a gyártó nem tud eleget tenni.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztály-vezetője mindehhez hozzátette: a baktérium által okozott agyhártyagyulladás a gyenge immunrendszerű csecsemőket, a közösségbe kerülő fiatalokat és a rossz szociális körülmények között élőket veszélyezteti leginkább.

A meningococcus betegség hirtelen magas lázzal, eszméletvesztéssel, idegrendszeri tünetekkel jár. A megkaphatóság és lefolyás szempontjából nincs különbség abban, hogy valaki B vagy C törzstől kapta meg a betegséget, mindkét esetben ugyanaz a probléma jelentkezik - mondta el az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György hangsúlyozta: egyértelműen

gyors lefolyású és súlyos betegségről van szó.

"Annyira gyors lefolyású, hogy az első tünetek megjelenésétől kezdve szinte pár óra alatt életveszélyes állapotba kerülhet a beteg, sőt az esetek egynegyedében akármit csinálunk, akkor is halállal végződik a betegség" - mutatott rá a gyermekorvos.

A szakember elmondta, hogy az agyhártyagyulladás korcsoport-függő betegség: az összes megbetegedés kétharmada csecsemőket érint, elsősorban a 4 hónapos-egy éves kor közöttieket veszélyezteti, de két és fél éves korig még gyakori. Emellett a tinédzser-fiatal felnőtt korosztályt, a 16-20 év közöttieket érinti leginkább. Az összes megbetegedés 90 százaléka ebbe a két korcsoportba tartozik.

25 év fölött rendkívül ritka ez a megbetegedés. Ugyanakkor az komoly baj, hogy főleg a fiatal felnőtt korosztály tünetmentes hordozóvá válik - jegyezte meg az orvos. 

A betegséget kizárólag védőoltással lehet megelőzni, nincs ennek alternatívája

- hangsúlyozta Póta György.

Patikai forgalomban pedig - tette hozzá - Európában csak egyetlen oltóanyag van.

Ezért lett hiánycikk is, mert nem tudja teljesíteni a gyártó a megnövekedett igényeket. Nincs folyamatos szállítás, amikor megérkezik egy adag oltóanyag az országba, azt szétkapkodják és utána megint nincsen egy darabig - mutatott rá  a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztály-vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy a meningococcus B nagyon alattomos baktérium, amely a lakosság jelentős részénél kimutathatóan jelen van, miközben nem okoz megbetegedést. A baktérium ugyanakkor meg tudja találni a legyengült immunállapotú csecsemőket és fiatal felnőtteket.

Ez a baktérium nem okoz helyi járványokat, míg a C típus esetében helyi, területi járványokban több tíz esetleges megbetegedés is előfordulhat - hangsúlyozta Ócsai Lajos.

A szakember szerint meningococcus B esetében

nagyon fontos lenne azoknak a gyermekeknek a védőoltása, akik fiatalon kollektívába kerülnek, illetve azon fiatal felnőtteknek, akik kollégiumi elhelyezést nyernek.

A meningococcus akármilyen enyhe lefolyású is, nagyon nehezen gyógyítható és sokszor maradványtüneteket okozó megbetegedés, amelynek megelőzése nagyon lényeges - hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos.

Hozzátette azt is, hogy a rossz szociális körülmények között élők körében szintén terjed ez a baktérium. Esetükben a nem megfelelő tápláltság, a környezetben előforduló erős dohányzás, a nem megfelelő fűtés miatt előforduló áthűlés mind közvetett hatással van az immunrendszerre, és gyengíti az ellenálló-képességet.