Veszélyben a gyerekek: a légvárak csaknem felénél találtak hibát

Infostart
2017. június 19. 18:54
Az ellenőrzött légvárak majdnem fele nem felelt meg az előírásoknak. Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: tovább folytatják a légvárak ellenőrzését, miután a hétvégén két kislány megsérült, mert az erős szél felkapta a légvárat egy olaszfalui rendezvényen.

A 2017-ben a fogyasztóvédelmi vizsgálati program része az utazó és állandó vidámparkok ellenőrzése, a kiemelt országos akció április 3. és május 31. között zajlott - tudta meg az InfoRádió Keszthelyi Nikolettától, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárától.

A hét végi baleset után, amikor felkapott, majd a levegőben kétszer megforgatott egy felfújható ugrálóvárat az erős szél az olaszfalui gyermeknapon, és két kislány megsérült, folytatják az ellenőrzéseket, noha a hivatalos vizsgálat lezárult.

Már csak azért is vizsgálódnak, mert a két hónapos akció alatt csaknem négyszáz mutatványos berendezést ellenőriztek, és ezek közül abban a veszélyességi kategóriában, amelybe a légvárak is tartoznak,

45 százaléknál találtak valamilyen hiányosságot. 

Keszthelyi Nikoletta elmondta: ilyenkor azt ellenőrzik, hogy rendelkezik-e megfelelőségi tanúsítvánnyal az eszköz, az üzemeltetési naplót megfelelően vezetik-e, és van-e megfelelő adattábla. A tanúsítvány mutatja, hogy megtörtént-e a berendezés műszaki vizsgálata. Légvárak esetében ezt csak háromévente kell elvégezni, mert

elvileg ez a legkevésbé kockázatos mutatványos berendezés.

A naplóra azért van szükség, mert ott tüntetik fel az üzemórák számát, az esetleges hibákat és az elhárításukat is. Az adattábla pedig azért fontos, mert azon látják a szórakozni vágyók, hogy mekkora az eszköz terhelhetősége, hány személy veheti igénybe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veszélyben a gyerekek: a légvárak csaknem felénél találtak hibát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást