Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átalakul az időjárás, felköthetjük a gatyánkat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyon meleg lesz a következő nyolc-tíz napban, egyes helyeken akár 37 Celsius-fok is lehet, és az előrejelzések szerint megdőlhet a tavalyi melegrekord is – mondta az Inforádiónak Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

„Az év eddigi legmelegebb időszaka előtt állunk. Afrikai eredetű levegő érkezik felénk, és napról napra emelkedik a hőmérséklet – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Hozzátette: időnként egy-egy hidegfront érintheti a Kárpát-medencét, ami elsősorban észak-keleten okozhat némi felfrissülést, és elszórtan záporokat, zivatarokat is hozhat. De tartós lehűlés egyelőre, amíg ellátunk – 8-10 napig –, nem várható.

„A hét végén és a jövő hét első napjaiban akár 36 Celsius-fokos csúcshőmérséklet is előfordulhat az országban, sőt, akár ennél melegebb is lehet”

- figyelmeztetett Csonka Tamás.

„Ezzel akár a tavalyi abszolút maximumot is meghaladhatja a hőmérséklet”

- mondta a meteorológus, aki elmondta, hogy tavaly július 12-én Kecskemét közelében mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 36,9 Celsius-fokot.

A szakember elmondta, hogy

tartósabb felfrissülés a napokban elég valószínűtlen.

kánikula

Hozzátette: eleinte éjszakánként még az ország legnagyobb részén 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ám a nagyobb városokban és a magasabban fekvő területeken, illetve vízpartok közelében már akkor is 20 fok közelében vagy afölötti értékek lesznek jellemzőek.

Péntektől azonban már éjszaka is kevésbé tud felfrissülni a levegő: az ország nagyobb részén – már nemcsak a nagyobb városokban – előfordulhat 20 fok körüli vagy afeletti minimum hőmérséklet – közölte Csonka Tamás.

Mivel 21-én indul a csillagászati nyár, most vannak a legrövidebb éjszakák, vagyis még kevesebb idő van az éjszakai felfrissülésre. Ráadásul nappal is ilyenkor áll a legmagasabban a Nap, vagyis nagyon erős lesz a déli, kora délutáni órákban az ultraibolya-sugárzás – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.