eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Erre a napra várt másfélmillió gyerek

Erre a napra várt másfélmillió gyerek

Ezen a héten ér véget a közoktatásban a tanév, csütörtök az utolsó tanítási nap, a legtöbb általános iskolában ekkor tartják a ballagást. A nyári szünet 77 napos lesz.

A 182 napig tartó 2016/2017-es tanév ezen a héten befejeződik, a tanévzáró ünnepségek csütörtökön lesznek, és a ballagást is ekkor tartják. Megkezdődik a nyári szünet 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára.

A vakáció idején sem maradnak meleg étel nélkül a rászoruló gyerekek, ha igénylik a szüleik az ingyenes étkeztetést. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. Ennek eredményeként országszerte 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben. Ahhoz, hogy már a nyári szünet elejétől élhessen a családok a lehetőséggel, érdemes ezekben a napokban beadni a kérelmet a helyi jegyzőhöz.

A szülőknek a vakációban nincs könnyű dolguk, mert bár az iskoláknak kötelező ügyeletet fenntartaniuk a szünet idején is, nem muszáj tartalmas időtöltést, szórakozást, játékos tanulást, fejlesztést biztosítaniuk.

Bár az önkormányzatok feladata megoldani a nyári iskolai gyermekfelügyeletet, nem az ő üzemeltetésükben áll az iskolaépület és nem az ő munkavállalói az ügyeletet tartó pedagógusok. Kacifántos a helyzet - mondta az InfoRádiónak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Sokan táborba adják gyereküket. A becslések szerint Magyarországon

évente csaknem 200 ezer gyerek táborozik,

a családok 800 tábor közül válogathatnak. A szervezők gyakran biztosítanak testvérkedvezményt, ennek mértéke legfeljebb 10-15 százalék. Az önkormányzatok és a helyi sport klubok is várják a gyerekeket, táboraik hetente 30 ezer forintba kerülnek.

Kicsit drágábbak a tematikus művészeti táborok, ahol az eszközhasználat miatt nőnek a kiadások. Jóval költségesebbek az "ottalvós" tematikus táborok, amelyek közül egy felmérés szerint a legnépszerűbbek a sport, a nomád és a dramatikus jellegűek. Ezekért heti negyvenezer forintot is elkérnek a szervezők.

A következő tanév szeptember elsején kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×