eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem úsztuk meg ennyivel - lesz még extrém veszély idén

Nem úsztuk meg ennyivel - lesz még extrém veszély idén

Az erősebb UV sugárzás és az ózonréteg csökkenése miatt az érzékenyebb bőrűek ma akár 13-14 perc alatt is leéghetnek – nyilatkozta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Tóth Zoltán szerint hiába jövő szerdán lesz csak a nyári napforduló, a legmagasabb UV sugárzás júliusban várható.

A napsugárzásnak leginkább kitett szervünk a bőrünk, a bőr károsodása pedig nagyon veszélyes – emlékeztetett a légkörfizikus.

„Az olyan nagyon magas, 9-es körüli UV sugárzás-értékeknél, mint amilyen tegnap Siófokon volt, az érzékeny, világos, szeplős bőrűek 13-14 perc alatt leéghetnek.

Ezért ilyenkor nagyon óvatosnak kell lenni, mert komoly egészségügyi kockázata van az erős napsugárzásnak” – mondta Tóth Zoltán.

Kiemelte: a szemre is nagyon veszélyes, a zöld hályog kialakulásában is fontos szerepet játszik a napsugárzás.

Hozzátette, hogy holnapra már nem adnak ki figyelmeztetést a magas UV sugárzás miatt, mivel olyanok lesznek a légköri viszonyok, ami miatt már nem várható olyan magas UV sugárzás, mint amekkora a napokban volt. De azt, hogy ez a következő napokban hogyan fog alakulni, még nehéz megmondani.

Nem úsztuk meg ennyivel - lesz még extrém veszély idén

„Még ha derült idő is lesz, ha az ózontartalom jelentősen megnövekszik a levegőben, akkor nem lesz olyan erős az UV sugárzás” - magyarázta a légkörfizikus.

Hozzátette, hogy a nyári napforduló az UV sugárzás szempontjából nem annyira fontos tényező.

Mivel általában a június csapadékosabb, felhősebb szokott lenni, mint a július vagy az augusztus, ezért

az UV sugárzás szempontjából a legtöbb magas érték júliusban várható”

- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×