eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
Hiányosságokat tártak fel az MSZP gazdálkodásában

Hiányosságokat tártak fel az MSZP gazdálkodásában

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése szerint az MSZP 2013-as beszámolója nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, 2014-ben pedig jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó nem pénzbeli hozzájárulást is elfogadott.

Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatást kapott pártok gazdálkodását. Az ÁSZ ellenőrzései során nagyobb hangsúlyt fektet a pártoknak juttatott vagyoni hozzájárulások értékelésére.

2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében 2014. január 1-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoktól és nem magyar állampolgár magánszemélyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) összes bevétele 2013-ban 806,9 millió Ft, 2014-ben 1 milliárd 238,2 millió Ft volt. Kiadásainak összege 2013-ban 754,1 millió Ft, 2014-ben pedig 1 milliárd 199,2 millió Ft volt. Az MSZP 2013-ban 521,3 millió Ft, 2014-ben 817,3 millió Ft költségvetési támogatásban részesült.

Az ÁSZ megállapította, hogy az MSZP a párttörvényben előírt határidőn belül elkészítette és közzétette 2013. évi beszámolóját és 2014. évi pénzügyi kimutatását. Az ellenőrzés feltárta ugyanakkor, hogy a 2013. évi beszámoló a párttörvény előírását megsértve, a magánszemélyektől kapott 500 ezer Ft-ot meghaladó hozzájárulásokat elkülönítve – a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével – nem teljes körűen tartalmazta.

Hiányosságokat tártak fel az MSZP gazdálkodásában

Az MSZP könyvvezetése és gazdálkodása, valamint számviteli rendszerének szabályozása – a számviteli politika és a számlarend aktualizálásának elmaradása mellett – összességében megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az MSZP a működéséhez 2013-ban szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel, a vagyon használata szabályszerű volt.

Az ÁSZ ellenőrzése feltárta ugyanakkor, hogy

2014-ben az MSZP 39 ingatlanból 10 ingatlan esetében kedvezményes bérleti díj, illetve térítésmentes ingatlanhasználat formájában

jogszerűen igénybe nem vehető, jogi személyektől származó, mintegy 3,1 millió Ft összegű tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el. 29 esetben jogszerű volt az ingatlanhasználat.

Az ÁSZ a jelentésében az MSZP elnöke részére három javaslatot fogalmazott meg, melyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×