eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

Harminc éve működik a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona. Az intézmény olyan fiatal fiúkat fogad, akik önként vállalják, hogy leszoknak a kábítószerről - mondta az InfoRádióban a szervezet egyik mentora, Józsa Péter.

Kapunyitás

„Minden évben nyílt napot tartunk, hogy minél többen megismerjék a munkánkat, lássák, hogy

szó sincs rácsokról, őrökről és gyógyszerekről.”

A bentlakásos drogterápiás otthon 18 és 35 év közötti fiúkat fogad, és van egy külön tinédzser rehabilitációs központ is, ahol 12-18 éves fiúk gyógyulnak – mondta el a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának mentora.

„Az otthonba mindenki önszántából érkezik. A fiúk az előgondozó irodában jelentkeznek, majd két-három hónap várakozás, illetve foglalkozás után kezdődik nálunk a tíz hónapos vagy egyéves program.

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

A kábítószerről meg az alkoholról leszokni nagyon egyszerű és gyors folyamat, de a tisztaság, absztinencia megtartását meg kell tanítanunk.”

A fiúk a program után visszakerülnek az előgondozó irodába utógondozásra; ahol fejlesztő felkészítő foglalkozásokon vesznek részt és közfoglalkoztatott státuszban dolgozni kezdenek – mondta a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonának mentora.

„A misszión belül maradnak, járnak utógondozásra, foglalkozunk velünk, bármikor segítséget kérhetnek. Ha itt is eltöltenek egy-két évet, akkor mehetnek a nagybetűs életbe.”

Ok: emberi kapcsolatok

A kábítószerezés oka általában az emberi kapcsolatokban kereshető. Gyakori, hogy családi kapcsolatok nem működnek, nincs jelen az édesapa, de az is előfordul, hogy túl sok szeretetet zúdítanak a fiúra és nem hagyják, hogy kifejlődjön a személyisége, ez ellen lázad – mondta az otthon mentora.

„A terápia első négy hónapja erről szól: a fiúk feltárják a múltjukat.”

Leszokni könnyű, de tisztán maradni nehéz

Józsa Péter elmondta, napjainkban átalakult a szerfogyasztás Magyarországon, a korábbi „normál” – speed, heroin, kokain – drogok helyett már az olcsó és nagyon káros dizájner drogokat - biofű, zene, kristály - fogyasztják a fiatalok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×