Különadóval szereznék vissza a Balatont

InfoRádió
2017. június 9. 13:22
A balatoni térség főépítésze válaszút elé akarja állítani a vízparti telkek tulajdonosait: extra adót fizetnek vagy felajánlják sétánynak ingatlanuk egy részét.

Külön telekadót vetne ki a közvetlen vízparti ingatlanokra a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész, ezt azzal lehetne kiváltani,

ha a parti ingatlan tulajdonosa leadna 20-50 métert a telkéből közcélú sétánynak.

Ifjabb Horváth János ezt egy héttel ezelőtt mondta a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai rendezvényén – írja a Népszava. A Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé.

Egy korábbi felmérés szerint 95 magántelket kellene kisajátítania az államnak ahhoz, hogy biztosítani lehessen minden településen a Balaton-törvény által előírt 30 százaléknyi szabad parti sávot. Az érintett ingatlanok többsége ugyanakkor állami tulajdonban van. Épp ezért a főépítész szerint az állam járhatna elöl jó példával, elsőként az állami területekből kellene „levágni” azért, hogy körbejárható legyen a Balaton. 

A Balaton-törvény 17 éve, 2000-ben írta elő az önkormányzatoknak, hogy

a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki.

Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosítottak a településeknek. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást. Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester szerint telekadó helyett csupán a Balaton-törvénynek kellene vasszigorral érvényt szerezni.