Az hisszük, biztonságban vannak otthon a gyerekeink

Infostart
2017. június 7. 06:04
Veszélyt jelenthet a gyerekekre az internet a nyári szünetben, ezért érdemes a vakáció előtt elbeszélgetni velük a potenciális kockázatokról – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

„Előfordulhat, hogy nyáron a gyerek nincs táborban, nincs a nagyszülőknél, hanem otthon tölti az idejét a szünidőben, és azt hisszük, hogy biztonságban van, holott

elképzelhető, hogy a világhálón éppen valaki olyannal beszél, akivel nem kellene”

- figyelmeztetett Németh Ágnes.

„Ha otthon hagyjuk a gyereket, akkor érdemes előtte vele elbeszélgetni arról, hogy mit kell tennie, kit kell hívnia, ha baleset történik otthon, ha például tűz üt ki” - tanácsolta az osztályvezető.

Azt is érdemes megbeszélni vele, hogy mit kell mondania, ha a segélyhívót hívja fel, és azt is érdemes átbeszélni, hogy a lakókörnyezetben van-e olyan felnőtt, akihez biztonsággal fordulhat – folytatta.

Hozzátette: az internet nagyon hasznos, nagyon sokat lehet tanulni belőle, de fel kell arra hívni a figyelmet, hogy problémák is történhetnek ott.

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta: tapasztalataik szerint

a bűncselekmények elkövetése egyre inkább áthelyeződik a világhálóra.

„Az elkövetők is felveszik ezt a ritmust. Azt hiszik, hogy az interneten kevésbé tudjuk kinyomozni, hogy mi történik, pedig ez nem így van” - közölte Németh Ágnes.

Az osztályvezető azt tanácsolja minden szülőnek,

próbálja a gyerekkel megbeszélni, hogy mennyi időt tölthet a neten és mennyi ideig nézhet tévét, és sorolja fel, mit javasol helyette.

Vannak ugyanis más dolgok, amikkel le lehet kötni a gyerekek figyelmét.

„Ha idősebb gyerekünk fesztiválokra szeretne menni, szintén el kell beszélgetni vele a tudatmódosító szerek használatáról. Meg kell beszélni vele, hogy fogyaszthat-e alkoholt, és hogyan tud nemet mondani, ha kábítószerrel kínálják. Azt is tudatosítani kell a gyermekünkben, hogy a barátság azt jelenti, hogy felelősséggel tartozunk a másikért, vigyázunk egymásra” - tanácsolta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Az hisszük, hogy biztonságban vannak a gyerekeink otthon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást