eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A nyár is melegebb lesz az átlagosnál

A hűvös, havas április ellenére a magunk mögött hagyott tavasz melegebb és az előzetes adatok szerint szárazabb volt a szokásosnál - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzésből. Előrejelzések szerint a tavaszhoz hasonlóan az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra lehet számítani.

Összességében a tavasz középhőmérséklete országos átlagban 11,9 Celsius-fok volt, amely 1,1 fokkal haladta meg az 1980-2010-es normálértéket. Ezen belül a március meglehetősen meleg volt, 8,9 Celsius-fokos havi átlaghőmérséklettel, ami 1,3 fokkal haladta meg a sokéves átlagot és ezzel a 2. legmelegebb március lett.

Még április elején is sorra dőltek meg a melegrekordok. Április 2-án Békéssámsonban 26,3 fokot regisztráltak, másnap Edelényben a csúcshőmérséklet elérte a 27 fokot, ezzel új országos napi rekord született. Április közepén egy légörvény hatására a hőmérséklet jelentősen visszaesett, a hegyekben havazott. Április 21-én Kékestetőn mínusz 7,1 fokig hűlt le a levegő, ezzel pedig megdőlt a napi minimumhőmérséklet országos rekordja. Az április összességében valamivel hűvösebb volt a szokásosnál, a május pedig csak kissé volt enyhébb, (mintegy 0,35 fokkal) országos átlagban.

A tavasz legmagasabb hőmérséklete 33,5 fok volt, amelyet az évszak utolsó napján, május 31-én mértek a szikáncsi állomáson. A legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 7,6 fokot március 27-én mérték a Nógrád megyei Zabaron.

A Hoffmann Lilla és Bíróné Kircsi Andrea által készített elemzés szerint csapadék tekintetében a tavaszi hónapok jelentősen különböztek egymástól. A március igen száraz volt, az 1981-2010-es átlag mintegy 64 százaléka hullott le. Az idei április átlagosnak bizonyult. Míg a május - az előzetes adatok alapján - a vártnál szárazabban telt, mintegy 51 milliméter csapadék hullott a hónapban, ami a sokéves átlag 82 százaléka.

A tavasz folyamán a legnagyobb napi csapadékmennyiséget, 87,7 millimétert Mátraszentimrén mérték április 19-én. Áprilisban ugyanitt a hótakaró vastagsága elérte a 70 centimétert. Az idei tavasz összességében a 12. legmelegebb és a 32. legszárazabb tavasz az 1901-től rögzített mérések sorában.

Kitértek arra is, hogy a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) előrejelzése alapján azt látják, hogy

a tavaszhoz hasonlóan az átlagosnál melegebb és szárazabb nyárra számíthatunk.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×