eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Észrevette, hogy napok óta rengeteg vadászgép repked a magyar légtérben?

Észrevette, hogy napok óta rengeteg vadászgép repked a magyar légtérben?

A Magyar Honvédség légierejének idei legjelentősebb gyakorlata május végétől június közepéig tart hét ország részvételével. Utolsó csatlakozóként érkeztek meg a pápai bázisrepülőtérre a Brit Királyi Légierő Romániában állomásozó Eurofighterei.

Az ohiói Légi Nemzeti Gárda F-16-osai és két C-130 Hercules teherszállítója képviseli az Egyesült Államokat. A magyar Gripenek mellett a horvát, a cseh, a szlovák légierő és a szlovén véderő is részt vesz a nemzetközi gyakorlaton.

"Ritkaságszámba megy, hogy a Brit Királyi Légierő vadászbombázói Magyarországon jöjjenek. Pápán eddig nem szállt le brit felségjelzésű Eurofighter" - mondta a kisalfold.hu-nak Sáfár Albert dandártábornok, a magyar légierő parancsnoka.

A gyakorlat a Dunántúl légterében zajlik. Az első napokban egy az egy elleni és egy a kettő elleni légi harcokat hajtottak végre a pilóták, majd egyre bonyolultabb feladatokat kaptak. Történt olyan szimuláció, amikor több mint kéttucatnyi katonai repülő emelkedett a magasba, de a feladatok előkészítése során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a polgári légi forgalmat ne zavarják.

A környező NATO-országok azért csatlakoztak a magyarországi gyakorlathoz, mert légierejük kis létszáma miatt ritkán van lehetőségük sokszereplős, összetett harcászati műveletekben számot adni tudásukról. A NATO és az Egyesült Államok újabb nagyszabású erődemonstrációt tartott Oroszországnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×