eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Összesen 12 embert vett őrizetbe a rendőrség a szombati londoni merénylet ügyében - a nap hírei

Az egység és sokszínűség fontosságáról beszélt pünkösdvasárnap Ferenc pápa. A fővárosban és országszerte megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról.

Összesen 12 embert vett őrizetbe a rendőrség London keleti részén az előző éjjel elkövetett merénylettel összefüggésben. 7 ember meghalt és 48 megsebesült, amikor 3 merénylő egy furgonnal, nagy sebességgel felhajtott a járdára a London Bridge-en, több gyalogost elütött, majd a járműből kiugorva késsel támadt a járókelőkre. A rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal. Közben Theresa May kormányfő közölte: nem halasztják el a csütörtökre kiírt előrehozott parlamenti választásokat a terrortámadás miatt. A jelenleg érvényes, második legmagasabb terrorkészültségi szint nem változik. A világ vezető politikusai elítélték az újabb támadást és részvétüket nyilvánították ki a hozzátartozóknak. Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is együttérzését fejezte ki. Példátlan akció volt a londoni merénylők elleni rendőri fellépés, erről árult el részleteket a Scotland Yard.

Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van - hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösd vasárnap bemutatott szentmisén. A katolikus egyházfő elítélte a londoni merényletet. A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta: az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre. Hozzátette: hasonlóképpen a sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet.

Országszerte és a fővárosban is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról. Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvény kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Hétfőn is megemlékezések lesznek országszerte.

A következő évben csaknem 120 milliárd forinttal többet fordít a kormány az oktatási rendszer és a pedagógusok finanszírozására - közölte az oktatásért felelős államtitkár a pedagógusnap alkalmából. Palkovics László hangsúlyozta: évek óta növekszik az osztatlan tanárképzésre jelentkezők száma. Hozzátette: öt év telt el a nemzeti alaptanterv bevezetése óta és megkezdődött az időszaknak a törvényi kötelezettségből adódó felülvizsgálata, illetve az új alaptanterv fejlesztése is.

Egyelőre nem indított eljárást a rendőrség a főváros XII. kerületében kigyulladt műemlék villaépület ügyében. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban honlapján közölte, hogy egy elhagyatott, 400 négyzetméter alapterületű villaépület tetőszerkezete 200 négyzetméteren lángra kapott szombaton a XII. kerületi Diana utcában. Senki nem sérült meg. Kolozsi Péter, a szervezet helyettes szóvivője azt mondta: a tűz keletkezésének okáról a vizsgálat befejezése után adnak tájékoztatást.

Torinóban a legutóbbi adatok szerint mintegy ezren sérült meg, amikor pánik tört ki szombat este az egyik téren, ahol mintegy 20 ezer Juventus szurkoló óriáskivetítőn nézte a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Egy hangos durranás, valószínűleg egy petárda kelthetett riadalmat. Egy videofelvétel megörökítette, ahogy egymást taposva menekülni kezdenek a nézők. A sérültek többsége könnyebb zúzódásokkal és horzsolásokkal úszta meg az esetet, de legalább hét embert a sürgősségi osztályon kellett ellátni, köztük egy hétéves kisfiút is. A Juventust 4-1-re verte meg a Real Madrid a döntőben.

Visszafoglalt a szíriai hadsereg egy Aleppó tartományban fekvő stratégiai fontosságú települést. A Meszkene nevű város 15 kilométerre fekszik Rakka tartomány közigazgatási határától, ahol a Washington által támogatott arab-kurd erők készülnek az azonos nevű tartományi székhely visszafoglalására. Ebben a csatában a szíriai kormányerők várhatóan nem vesznek részt. Az offenzíva kezdete óta a szíriai kormányhadsereg több mint 200 települést foglalt vissza.

Máltán megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat a hivatalban lévő miniszterelnök. Joseph Muscat maga kezdeményezte a voksolás megrendezését. A kormányfő az előzetes eredmények ismeretében már bejelentette győzelmét. A Máltai Munkáspárt vezetője azután döntött az előrehozott parlamenti választás megrendezéséről, hogy egy neves hírmagyarázó azzal vádolta meg: titokban offshore cége van Panamában, bár ez Máltán nem tiltott.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×