Összesen 12 embert vett őrizetbe a rendőrség a szombati londoni merénylet ügyében - a nap hírei

InfoRádió
2017. június 4. 21:53
Az egység és sokszínűség fontosságáról beszélt pünkösdvasárnap Ferenc pápa. A fővárosban és országszerte megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról.

Összesen 12 embert vett őrizetbe a rendőrség London keleti részén az előző éjjel elkövetett merénylettel összefüggésben. 7 ember meghalt és 48 megsebesült, amikor 3 merénylő egy furgonnal, nagy sebességgel felhajtott a járdára a London Bridge-en, több gyalogost elütött, majd a járműből kiugorva késsel támadt a járókelőkre. A rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal. Közben Theresa May kormányfő közölte: nem halasztják el a csütörtökre kiírt előrehozott parlamenti választásokat a terrortámadás miatt. A jelenleg érvényes, második legmagasabb terrorkészültségi szint nem változik. A világ vezető politikusai elítélték az újabb támadást és részvétüket nyilvánították ki a hozzátartozóknak. Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is együttérzését fejezte ki. Példátlan akció volt a londoni merénylők elleni rendőri fellépés, erről árult el részleteket a Scotland Yard.

Az egyházban egységre és sokszínűségre egyaránt szükség van - hangsúlyozta Ferenc pápa a római Szent Péter téren pünkösd vasárnap bemutatott szentmisén. A katolikus egyházfő elítélte a londoni merényletet. A pünkösdi misén mondott homíliájában Ferenc pápa azt mondta: az egyházban az egymástól való különbözőség egység nélkül nem vezet eredményre. Hozzátette: hasonlóképpen a sokszínűség nélküli egység sem eredményes, mivel ez a szabadság megszűnéséhez vezethet.

Országszerte és a fővárosban is megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról. Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvény kimondja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Hétfőn is megemlékezések lesznek országszerte.

A következő évben csaknem 120 milliárd forinttal többet fordít a kormány az oktatási rendszer és a pedagógusok finanszírozására - közölte az oktatásért felelős államtitkár a pedagógusnap alkalmából. Palkovics László hangsúlyozta: évek óta növekszik az osztatlan tanárképzésre jelentkezők száma. Hozzátette: öt év telt el a nemzeti alaptanterv bevezetése óta és megkezdődött az időszaknak a törvényi kötelezettségből adódó felülvizsgálata, illetve az új alaptanterv fejlesztése is.

Egyelőre nem indított eljárást a rendőrség a főváros XII. kerületében kigyulladt műemlék villaépület ügyében. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábban honlapján közölte, hogy egy elhagyatott, 400 négyzetméter alapterületű villaépület tetőszerkezete 200 négyzetméteren lángra kapott szombaton a XII. kerületi Diana utcában. Senki nem sérült meg. Kolozsi Péter, a szervezet helyettes szóvivője azt mondta: a tűz keletkezésének okáról a vizsgálat befejezése után adnak tájékoztatást.

Torinóban a legutóbbi adatok szerint mintegy ezren sérült meg, amikor pánik tört ki szombat este az egyik téren, ahol mintegy 20 ezer Juventus szurkoló óriáskivetítőn nézte a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Egy hangos durranás, valószínűleg egy petárda kelthetett riadalmat. Egy videofelvétel megörökítette, ahogy egymást taposva menekülni kezdenek a nézők. A sérültek többsége könnyebb zúzódásokkal és horzsolásokkal úszta meg az esetet, de legalább hét embert a sürgősségi osztályon kellett ellátni, köztük egy hétéves kisfiút is. A Juventust 4-1-re verte meg a Real Madrid a döntőben.

Visszafoglalt a szíriai hadsereg egy Aleppó tartományban fekvő stratégiai fontosságú települést. A Meszkene nevű város 15 kilométerre fekszik Rakka tartomány közigazgatási határától, ahol a Washington által támogatott arab-kurd erők készülnek az azonos nevű tartományi székhely visszafoglalására. Ebben a csatában a szíriai kormányerők várhatóan nem vesznek részt. Az offenzíva kezdete óta a szíriai kormányhadsereg több mint 200 települést foglalt vissza.

Máltán megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat a hivatalban lévő miniszterelnök. Joseph Muscat maga kezdeményezte a voksolás megrendezését. A kormányfő az előzetes eredmények ismeretében már bejelentette győzelmét. A Máltai Munkáspárt vezetője azután döntött az előrehozott parlamenti választás megrendezéséről, hogy egy neves hírmagyarázó azzal vádolta meg: titokban offshore cége van Panamában, bár ez Máltán nem tiltott.