eur:
394.62
usd:
369.55
bux:
65744.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Erkölcsi jóvátételt sürget Lázár János - a nap hírei

Erkölcsi jóvátételt sürget a magyarságnak Trianon miatt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A viszálykodás megszüntetését és összefogást sürgetett a csíksomlyói búcsún a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Manchesterben újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a hétfői merénylettel összefüggésben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyarság nem előidézője, hanem áldozata Trianonnak, és ezt a szomszédos országoknak, illetve Európa vezetőinek is el kellene ismerniük. Lázár János a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott szarvasi megemlékezésen úgy fogalmazott: a trianoni békediktátum közelgő 100. évfordulója nem a felejtésre ok, hanem arra, hogy az ország és a magyarság erkölcsi jóvátételt kapjon. Hangsúlyozta: Magyarország nem akar határrevíziót, etnikai feszültséget.

A viszálykodás megszüntetését és összefogást sürgetett a nemzet és a haza sorsának jobbra fordításáért a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a csíksomlyói búcsún. Veres András győri püspök szentbeszédében hangsúlyozta: békét kell teremteni önmagunkban, családunkban, országainkban. A csíksomlyói hegynyeregben összegyűlt százezres tömegnek Miguel Maury Buendía nuncius, a Vatikán bukaresti nagykövete tolmácsolta Ferenc pápa üdvözletét és áldását.

Elfogadhatja a kormány a Velencei Bizottság szakmai alapon hozott felvetéseit a civiltörvény módosításával összefüggésben - közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Völner Pál, arra reagált, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének előzetes véleménye szerint a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba. Az államtitkár szerint a kabinet nem tudja figyelembe venni azokat a szerinte politikai felvetéseket, amelyek megbélyegzőnek tartják a civiltörvény tervezetét.

A jövő évi költségvetés 97 milliárd forintos többletforrást biztosít az oktatási ágazatnak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: ez azt jelenti, hogy a teljes oktatási költségvetés több mint a GDP másfél százalékával lesz nagyobb jövőre, mint 2010-ben volt. A többletforrás jelentős része a digitális fejlesztésre szánt 35 milliárd forint.

Törvénymódosító csomaggal segítené az LMP az egyszülős családokat. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmazott: a Fidesz családpolitikája alapvetően az átlagnál többet kereső, vagy háromnál több gyereket nevelő kétszülős családokat részesíti előnyben. Hozzátette: minden ötödik családban csak egy szülő nevel gyermeket, az LMP ezért ezeket a sérülékeny családokat segítené anyagi, munkaerőpiaci, lakhatási és jogi lépésekkel.

A Párbeszéd szerint súlyos válságban van a magyar oktatásügy. Karácsony Gergely, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje úgy vélte: a pedagógusok nem kapják meg a szükséges anyagi és erkölcsi megbecsülést. Hozzátette: a Párbeszéd további 50 százalékos béremelést, tanítási szabadságot és hét évenként továbbképzésre használható szabad évet ajánl a tanároknak.

Bemutatta 106 egyéni képviselőjelöltjét az Együtt. Juhász Péter, az ellenzéki párt elnöke azt mondta: ha elindul az együttműködés a demokratikus oldalon, le lehet váltani a Fideszt 2018-ban. Hangsúlyozta: szükség van együttműködésre a demokrácia helyreállításához, a szabad média biztosításához és az igazságtételhez.

Nagy-Britanniában újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség a 22 halálos áldozatot követelő manchesteri robbantásos merénylettel összefüggésben. A terroristaellenes törvény megsértésével gyanúsított férfit azt követően fogták el, hogy az angol nagyváros egyik kerületében találtak egy, a nyomozás szempontjából fontos gépkocsit. Közben meglátogatta a manchesteri kórházban ápolt rajongóit Ariana Grande, akinek hétfői koncertje után történt az öngyilkos merénylet.

Chilében a Pinochet-diktatúra 106 titkosrendőrét ítélték 3-tól 20 évig terjedő börtönbüntetésre. A titkosszolgálat egykori tagjait azzal vádolták a hatóságok, hogy 1974-75-ben elraboltak és kivégeztek 16 ellenzékit. A Salvador Allende demokratikusan megválasztott szocialista kormányát 1973-ban megdöntő Augusto Pinochet uralma alatt mintegy háromezer ember halt meg vagy tűnt el Chilében, és 38 ezren estek kínzás áldozatává vagy kényszerültek száműzetésbe.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×