eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

97 milliárddal több jut jövőre az oktatásra

A 2018-as költségvetés 97 milliárd forintos többletforrást biztosít az oktatási ágazatnak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a szocialisták kormányzásának utolsó évében elfogadott büdzséhez képest 2018-ban több mint 550 milliárd forinttal jut több az oktatás teljes területére.

Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy a teljes oktatási költségvetés több mint a GDP másfél százalékával lesz nagyobb jövőre, mint 2010-ben volt.

A többletforrások fontos részét jelenti a digitális fejlesztésre szánt 35 milliárd forint, hiszen minden osztályterembe eljuthat a szélessávú internet, hozzáférhetővé válnak a legkorszerűbb tudást közvetítő digitális tartalmak - jegyezte meg.

Rétvári Bence fontosnak nevezte azt is, hogy tovább emelkednek a diákok ingyenes étkeztetésének forrásai.

A jövő évi költségvetésben minden eddiginél magasabb összeg, 79 milliárd forint szerepel erre a célra, 50 milliárd forinttal több, mint a szocialisták utolsó költségvetésében - fejtette ki, hozzátéve, ez az alapja annak, hogy minden rászoruló az iskolaidő mellett a tavaszi, nyári, őszi és téli szünetben is ingyenes étkezéshez juthasson.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy idén szeptembertől "begyorsul" az ingyenes tankönyvprogram, amelynek eredményeként az összes felsős évfolyam, valamint a 9. évfolyam is térítésmentesen kapja meg a kiadványokat.

Rétvári Bence közölte, az idén folytatódik a pedagógusok béremelési programja, ami reményeik szerint tovább növeli a tanárok motiváltságát és a pályán tartja a legjobbakat.

Az államtitkár tájékoztatása alapján jövőre a tan- és tornaterem-építési program is felpörög 3 milliárd forintos költségvetési, valamint további uniós támogatásokból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×