eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tízezreket érintő problémára hívta fel a figyelmet az ombudsman

Tízezreket érintő problémára hívta fel a figyelmet az ombudsman

Sérti a jogbiztonságot, hogy az egészségi problémával küzdőket törlik az álláskeresők közül.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a jogbiztonságot, hogy az egészségi problémával küzdőket törlik az álláskeresők közül, és így elesnek a szociális ellátásoktól. Székely László az ügyben az emberierőforrás-miniszterhez és a nemzetgazdasági miniszterhez fordult.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön közölte: az ombudsman szerint a jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot egyaránt sérti, hogy a szociális, egészségi problémával küzdő álláskeresőket azért utalják foglalkoztathatósági vizsgálatra, hogy a kapott szakvélemény alapján - önhibájukon kívül - töröljék őket az álláskeresők nyilvántartásából.

Székely László ombudsman az ügyben a szaktárcák vezetőihez fordult, mert

az érintettek tízezrei teljesen elveszíthetik a megélhetésükhöz szükséges ellátásokat.

Egy konkrét ügyben a panaszos azt sérelmezte, hogy a munkaügyi szerv törölte az álláskeresők nyilvántartásából, majd megszüntették a neki járó foglalkoztatást helyettesítő támogatás folyósítását. Álláspontja szerint ez azért történt, mert korábban közfoglalkoztatási munkavégzésre alkalmatlannak minősítették egy előzetes vizsgálaton. Egy országgyűlési képviselő a beadványában arra hívta fel az ombudsman figyelmét, hogy a hatóságok megszüntetik az egészségi okból munkavégzésre alkalmatlannak minősített álláskeresők ellátását - idézték fel.

Az alapvető jogok biztosának jelentése rögzíti, hogy a törvény előírása alapján akkor lehet törölni egy álláskeresőt, ha a körülményeiben bekövetkezett változás miatt már nem aktív munkahelykereső.

A panaszos esetében a szakigazgatási szerv egy évvel a nyilvántartásba vételt megelőzően állapította meg, hogy egészségi állapotának mértéke 57 százalékos, és foglalkoztatási rehabilitációja nem javasolt. Ennek ellenére álláskeresőként regisztrálták, és jogosult volt a megélhetését biztosító ellátásra. Később foglalkoztathatósági vizsgálatra utalták, ahol a szakorvos nem foglalkoztathatónak minősítette, és e szakvélemény alapján törölték a nyilvántartásból.

A biztos szerint nem felel meg a jogállami követelményeknek az a gyakorlat, hogy a már hosszú ideje egészségi problémákkal küzdő regisztrált álláskeresőket minden előzetes értesítés nélkül, a körülményeikben bekövetkezett változásra hivatkozással törlik a nyilvántartásból.

A panaszosnál a regisztráció idején is fennállt a csökkent munkaképesség, így a körülményeiben nem állt elő a törlésére ténylegesen okot adó változás - állapította meg az ombudsman, hozzátéve: az eljárás azért is aggályos volt, mert a szakvélemény kétéves érvényességi ideje alatt az érintett addig nem vehető az álláskeresők nyilvántartásába, amíg nem tudja újabb szakvéleménnyel igazolni, hogy alkalmas a munkavégzésre.

Ezzel azonban az illetőt végleg kizárja a rendszer: nem valószínű, hogy ellátatlanul, megfelelő segítség nélkül érdemi javulás állhat be az állapotában - tette hozzá.

Székely László a jelentésében kiemelte, hogy a helyzetnek továbbgyűrűző hatása van, a regisztráció az álláskeresők nyilvántartásába ugyanis több juttatás előfeltétele, a törléssel pedig a szociális ellátását is elveszítheti a rászoruló. A szociális törvény szerint ugyanis meg kell szüntetni a jogosultságát az aktív korúak ellátására annak, akit az állami foglalkoztatási szerv - neki felróható okból - törölt a nyilvántartásból.

Az a körülmény, hogy a rászoruló önhibáján kívüli egészségi okból alkalmatlan a munkavégzésre, semmiképpen sem értékelhető neki felróható magatartásként - közölte az alapvető jogok biztosa.

A vizsgálat feltárta, hogy a tavalyi adatok szerint a regisztrált álláskeresők közül csaknem 53 ezren egészségi okból nehezen foglalkoztathatóak, míg 78 ezren szociális problémákkal küzdenek.

A jelentés kitér arra, hogy a kormány egy 2016. júniusi határozata célként határozta meg az egészségi okok miatt nem foglalkoztatható álláskeresők törlését a nyilvántartásból. Az ombudsman hangsúlyozta, hogy ez a döntés önmagában nem kifogásolható alkotmányosan. Álláspontja szerint azonban nem egyeztethető össze a jogállami és a szociális biztonságra vonatkozó követelményekkel, hogy e kiszolgáltatott emberek így a megélhetésükhöz szükséges minimális ellátástól is elesnek.

Székely László felkérte az érintett munkaügyi szerv vezetőjét, hogy csak akkor döntsön a juttatás megszüntetéséről, ha az igénylőt neki felróható, szankciós okból törölték az álláskeresők nyilvántartásából. Kezdeményezte az emberi erőforrások miniszterénél, hogy tegye meg az ehhez szükséges intézkedéseket. Végül felkérte a nemzetgazdasági minisztert, mielőbb kezdeményezze a jogszabályok módosítását azért, hogy garantált legyen: az egészségi okból nem foglalkoztatható álláskeresők nem veszítik el a jogosultságukat a szociális ellátásra a nyilvántartásból való törléssel - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×