eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lázár János visszaszólt Soros Györgynek

Lázár János visszaszólt Soros Györgynek

A kormány jövő héten tárgyal a CEU-ról – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki visszautasította Soros György kijelentéseit.

A gyermekvállalást ösztönző programra, a paksi atomerőmű-beruházással összefüggő közinfrastruktúra-fejlesztésre és turisztikai célokra is csoportosítanak át forrásokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban, amelyről a hónap közepén szavaz az Országgyűlés – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A 90. kormányinfón kifejtette, hogy a kormány által javasolt teljes költségvetési átcsoportosítás összege 98 milliárd forint. Ebből fordítanának forrásokat családtámogatásra, gyermekvállalásra, továbbá 20 milliárdot a paksi bővítéshez kapcsolódó közinfrastruktúra-fejlesztésre - például a kalocsai Duna-híd előkészítésére, továbbá lakás- és útépítésre -, turisztikai célokra pedig 16,4 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetési előterjesztésben.

Az elmúlt napok gazdasági adatait - például a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedést és a beruházások ütemének bővülését - Lázár János úgy kommentálta: a magyar gazdaság stabil, kiegyensúlyozott pályán van, a gazdasági növekedés pedig az ország fejlődésének egyik fontos állomása.

Beszélt arról is, hogy a magyar

kormány mintegy 1,7 millió emberrel folytatott párbeszédet,

ennyi embert sikerült bevonnia a kormányzásba a nemzeti konzultációval. Ezek az emberek kiállnak a kerítés, a jogi határzár, az alacsony energiaárak mellett, illetve amellett, hogy a magyar parlament mondja meg, mennyi legyen az adó, a szociális segély, a munkahelyi támogatás, valamint az áram és a gáz ára.

Jelezte, hogy ezt a párbeszédet fent kívánják tartani, mivel számos ügy van a kormány előtt, például a kerítés miatt indított kötelezettségszegési eljárás.

Lázár János kiemelte: visszautasítja Soros György szavait, miszerint Magyarországon maffiaállam működne. A tárcavezető szerint ez a kijelentés igazságtalan Magyarországgal szemben, és súlyosan elferdíti a valóságot.

Nem a magyar állam, hanem "a Soros György által pénzelt szervezetek" voltak azok, amelyek az elmúlt években nem tartották be Magyarországon a törvényeket, nem vállalták az átláthatóságot, a nyilvánosságot – vélekedett.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány elküldte válaszát az Európai Bizottságnak a CEU ügyében. Szerinte a brüsszeli testület kérdéssora inkább volt politikai, mint jogi természetű. A CEU-val kapcsolatos fejleményekről a kormány jövő héten tárgyal.

Zajlik a párbeszéd, a kabinet kész az egyeztetésre

– tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×