Újabb sokkoló hír a 3-as metró állapotáról

Infostart
2017. június 1. 12:41
Napról napra növekszik az utazás kockázata a 3-as metrón, s ha a kormányzat nem fizeti ki a felújításhoz szükséges többletköltségeket, ne adja az Isten, hogy katasztrófa történjen – reagált Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek arra, hogy az elmúlt napokban felvetődött, akár el is maradhat a rossz állapotú metróvonalon az infrastruktúra rekonstrukciója.

Mint mondta,

az 1970-es években gyártott szellőztetőberendezések katasztrofális állapotban vannak.

„Amennyiben két megálló között az alagútban tűz, vagy bármilyen okból füst keletkezne, a jelenlegi technika alkalmatlansága miatt nem tudnák biztosítani a mentéshez szükséges, a nemzetközi előírások szerinti 30 perces füstmentes időszakot” – húzta alá Bíró Endre, aki egyetért Tarlós István főpolgármesterrel, hogy kész a harcra a kormánnyal.

Emlékeztetett: a legújabb tenderek alapján az eredetileg 137,5 milliárd forintos kerettel elfogadott felújításhoz további 37 milliárd hiányzik. Hozzátette: ezen nem múlhat emberek élete a 3-as metrón, ahol naponta 400 ezernél is többen utaznak.

„Való igaz, hogy a szerelvények felújítása folyamatos. Az orosz Metrovagonmas 2018 nyaráig mind a 222 kocsit Budapestre szállítja.

Az is tény, hogy a teljes metróvonalon kicserélték a síneket, azonban szakmailag ez édeskevés”

– idézte a civil szervezet vezetőjét a Magyar Nemzet.

Szerinte teljes felújítás nélkül még az új szerelvényekkel is nagy a baj, ugyanis kiderült: hiába állítottak forgalomba már több járművet, azoknál – az elavult áramellátó rendszer miatt – le kellett tiltani az áram-visszatáplálási funkciót. Légkondicionáló nincs, így nem működik a hűtőrendszer, s csak egyre nő a forróság.